Huolestuttava tutkimustulos suomalaisten ilotulituksista

Viihdeuutiset · Stara.fi

TNS Gallupin tuoreen tutkimuksen mukaan peräti kolmannes suomalaisista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä lähistöltä katsellessaan. Erityisen huolestuttava tilanne on nuorten aikuisten keskuudessa. Heistä vain puolet suojaa silmänsä raketeilta.

Specsaversin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan puolet 25 – 34-vuotiaista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä lähistöltä katsellessaan. Vielä enemmän silmien suojaamista laiminlyödään alle 25-vuotiaiden naisten keskuudessa, sillä heistä 64 prosenttia ei käytä suojalaseja. Myös alueellisia eroja suojalasien käytössä löytyy. Etelä-Suomessa 73 prosenttia raketteja ampuvista tai katselevista käyttää suojalaseja, kun taas Itä- ja Pohjois-Suomessa niiden käyttäjiä on vain 55 prosenttia.

Uudenvuoden juhlinnan lomassa on syytä muistaa, että suojalaseja kannattaa käyttää myös ilotulitteita katsellessa, vaikkei niitä itse ampuisikaan. Ilotulitteiden Suomessa aiheuttamista silmävammoista noin puolet syntyy katsojille ja sivullisille. Suojalasien käyttö ilotulitteita ampuessa on ollut pakollista jo vuodesta 2009.

– Helposti voi ajatella, että tavalliset silmälasit riittävät suojaamaan silmiä, mutta näin ei ole, sillä silmälaseissa ei ole sivusuojia. CE-merkittyjä suojalaseja voi ostaa suoraan rakettikauppiailta ja ne ovat helppo ja halpa keino suojautua vammoilta. Meillä aikuisilla on vastuu näyttää esimerkkiä lapsille. Suojalasien käytön pitäisi olla yhtä itsestään selvää kuin pipon käyttö pakkasella, optikko, kouluttaja Tapio Sohlberg Specsavers Finlandista kommentoi.