Asiantuntijat ihmeissään: Simpanssien siemenjohtimet katkaistiin – lisääntyvät silti!

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Vasektomia, eli siemenjohtimien katkaisu, on melkein sataprosenttisesti tehoava sterilisaatiokeino miehille. Samaa ehkäisykeinoa käytetään myös eläimille yleensä hyvin tuloksin. Nyt on kuitenkin tullut esille kummastuttava tapaus, jossa simpanssit ovat onnistuneet tulemaan raskaaksi urosten vasektomioista huolimatta.

Chimp Havenin simpanssihoitolassa Louisianassa tapahtui kaksi yllätysraskautta, joista toinen paljastui tässä kuussa. Hoitolan työntekijät luulivat että naaras-simpanssi kantoi mukanaan pehmolelua, eikä asiaa ihmetelty sen enempää sillä simpanssit tykkäävät kanniskella asioita mukanaan. Flora-nimisen simpanssin huomattiin myöhemmin kuitenkin kantavan pientä vastasyntynyttä poikasta.

Raskauksien seurauksena kaikki hoitolan urokset leikataan uudelleen ja naaraille syötetään ehkäisypillereitä. Teoriassa simpanssit pystyvät kasvattamaan leikattuja siemenjohtimiaan takaisin mutta hoitolan johtaja Linda Brent ei osaa varmasti sanoa tämän olevan syy ihmeraskauksiin. Myös huonosti suoritettujen leikkauksien mahdollisuutta epäillään.