Yllätyskäänne: Justin Bieber haastettiin oikeuteen

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailman suosituin teinitähti Justin Bieber on kymmenien miljoonien teinityttöjen päiväuni, mutta suuri suosio on tuonut mukanaan myös sankan inhoajajoukon. Justinia pilkataan myös uudessa kännykkäpelissä, jonka seurauksena teinipoppari taustajoukkoineen uhkasi haastaa pelintekijät oikeuteen.

Nyt laulaja saa kuitenkin itse maistaa omaa lääkettään, sillä peliä valmistava yhtiö haastaa Bieberin oikeuteen, Telegraph uutisoi. Kaiken takana on RC3-yhtiön julkaisema Joustin Beaver -peli, jonka päähenkilö on ulkonäköä ja nimeä myöten ilmiselvä parodia Bieberistä. Supertähden lakimiehet lähettivät peliyhtiölle kirjeen, jossa he vaativat kuvan käytön välitöntä lopettamista sekä pelistä saatujen tulojen maksamista poptähdelle.

Nyt kuitenkin peliä valmistava yhtiö on haastanut Bieberin oikeuteen vetoamalla Amerikan perustuslain pykälään sananvapaudesta. Oikeusjutulla RC3 pyrkii lehden mukaan saamaan tuomarin vahvistamaan, etteivät he ole rikkoneet Bieberin tekijänoikeuksia. Peliyhtiön mukaan kyseessä on laillinen parodia, jota laki suojaa. Tulossa on siis todennäköisesti oikeudenkäynti parodian rajoista.

Hieman vastaava oikeudenkäynti järjestettiin taannoin myös Suomessa. Tuloksena Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomari Jukka Jaakkola päätteli, että ”epäonnistunut parodiatarkoitus” on laiton. Toisin sanoen huono vitsi katsottiin Suomessa laittomaksi ja siitä tuomittiin rangaistus. Asiantuntijat tyrmäsivät tuomion tuoreeltaan.