Mies väittää huijaavansa lentokenttien nakuskannereita

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Amerikkalaisilla lentokentillä käytettävät vartaloskannerit ovat aiheuttaneet paljon kohua. Laitteesta läpi kulkeva ihminen näkyy kuvaruudulla laitetta käyttävälle henkilölle alastomana. Moni on kritisoinut vartaloskannereita yksityisyyttä loukkaavina.

Nyt Jonathan Corbett -niminen insinööri väittää paljastaneensa järjestelmästä porsaanreiän. New York Post -lehti uutisoi, kuinka Corbett on julkaissut videon, jossa hän selittää löydöksensä. Mies kertoo, kuinka hän käveli kahden vartaloskannerin läpi pienen metallilaatikon kanssa – laitteiden reagoimatta asiaan mitenkään. Mies oli ommellut paitansa sivuun taskun, johon hän oli metallilaatikon sujauttanut.

– Jos sinulla on metallinen esine sivullasi, se tulee olemaan saman värinen kuin tausta, ollen siten kokonaan näkymättömissä visuaalisessa ja automatisoidussa tarkastuksessa, Corbett selittää onnistumistaan.

Vartaloskannereiden millimetriaallot näyttävät ihmisen vaaleana ja kaiken muun, kuten esimerkiksi kehoon teipatun aseen, mustana. Corbett kritisoi julkisesti Yhdysvaltojen viranomaisia skannereiden käytöstä ja väittää niiden olevan suurta huijausta. Viranomaiset eivät ole kommentoineet insinöörin tempausta, eikä sitä olla virallisesti todistettu onnistuneeksi.

Miljardin dollarin verran kustantanut skannerijärjestelmä on ainoa laatuaan, esimerkiksi Euroopassa skannereita ei käytetä terveyssyistä. Skannerista läpi kulkeva ihminen vastaanottaa pienen määrän säteilyä.