Naisella omituinen fobia – pelkää kuollakseen nappeja

Ohhoh! Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Ihmisillä todetaan nykyään toinen toistansa erikoisempia fobioita, eli pelkoja. Yleisimpiä fobioita ovat varmasti esimerkiksi araknofobia, eli hämähäkkien pelko, sekä klaustrofobia, eli ahtaan paikan kammo. Nyt The Sun -lehti uutisoi naisesta, jolla on hyvin erikoinen fobia – nimittäin muoviset napit.

Koumpounofobiasta, eli nappien pelosta, kärsivän Louisa Francisin arki ei ole helppoa. Nappeja kuollakseen pelkäävä nainen voi esimerkiksi kaupungilla ollessaan panikoitua nähdessään ihmisiä, joilla on nappeja vaatteissaan. Yhden lapsen äiti Francis kertookin, ettei pysty ostamaan itselleen tai tyttärelleen napillisia vaatteita.

Mielenkiintoista naisen tapauksessa on muun muassa se, että pelko rajoittuu ainoastaan muovisiin nappeihin. Farkuissa olevat metalliset napit eivät pelota naista. Francis kertookin, että eniten häntä napeissa häiritsee niiden tekstuuri ja muoto. Eriskummallinen fobia todettiin naisella seitsemänvuotiaana.

Pelko sai alkunsa lapsuuden leikin takia, sillä pelissä käytettin nappeja. Ainoa nappipelosta kärsivä hän ei kuitenkaan ole – esimerkiksi Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs kärsi samasta fobiasta. Jobs tunnettiin mustista kauluspaidoistaan, joita hän käytti napillisen kauluspaidan sijaan.

Nyt Francis yrittää päästä pelostaan yli opettelemalla keinoja, joilla hän voi hillitä pelkoaan. Esimerkiksi työhaastatteluissa fobia on naisen mukaan erittäin ongelmallinen tekijä.