Kaupassa asiointi mullistuu – tämän joudut tekemään jatkossa itse

Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa kauppojen itsepalvelukassat ovat olleet todellisuutta jo vuosia. Suomessa sellaisia löytyy tällä hetkellä vain Ikeasta. Kaupan keskusliitto kertoi äskettäin Ilta-Sanomille, että nykytekniikoilla automaattikassoihin liittyy vielä liikaa käytännön ongelmia.

Suomeenkin itsepalvelukassat ovat kuitenkin tulossa vääjäämättä, vaikka maamme onkin toistaiseksi jäänyt tässä kehityksessä jälkeen. Kaupat nimittäin pelkäävät, että itsepalvelukassat lisäävät myymälävarkauksia. Liiton mukaan itsepalvelukassat ovat luotettavia vasta sitten kun ne osaavat lukea ostokset suoraan ostoskorista.

Australiassa tällaisia negatiivisia kokemuksia ei kuitenkaan ole saatu, sillä siellä vaaka on olennainen osa itsepalvelukassaa. Sikäläiseen itsepalvelukassaan on nimittäin liitetty kassakoneen molemmin puolin vaa’at, jotka mittaavat ennen kassaa olevan ostoskorin ja kassan jälkeen olevan ostoskassin painoja.

Järjestelmä tietää eri tuotteiden painot ja vaatii asiakasta siirtämään tuotteet yksitellen ostoskorista viivakoodinlukijan kautta ostoskassiin. Toiminta keskeytyy, ellei näin tehdä ja jos tuotteiden painot eivät täsmää. Myymälävarkauksia voidaan kuitenkin tehdä kuten ennenkin, sillä niitä ei toistaiseksi mikään järjestelmä kykene täysin estämään.Kuva: StaraKuva: StaraKuva: Stara