Tilastot osoittavat: Naiset miehiä huonompia parkeeraamaan – näistä syistä inssiajo reputetaan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Monet ovat usein väittäneet, että naiset olisivat miehiä huonompia ajamaan autoa. Myös auton parkkeeraamisen on joskus sanottu olevan vaativampaa viehättävämmälle sukupuolelle. Nyt asiaan on saatu jonkinlaista vahvistusta.

Mirror-lehti kertoo, kuinka britannialainen ajokokeita vastaanottava virasto on julkaissut tilastoja, jotka eivät pahemmin mairittele naiskuskeja. Viraston mukaan naisilla on miehiin verrattuna kaksinkertainen todennäkköisyys epäonnistua ajokokeessaan huonon peruuttamisen takia. Parkkeeraamisen aikana tapahtuneen epäonnistuneen peruuttamisen takia maassa reputettiin viime vuonna 40.863 naista – ja vain 18.798 miestä.

Naiset epäonnistuivat muistakin syistä ajokokeessaan useammin kuin miehet. Vaarallisten virheiden takia ajokoettaan ei läpäissyt 942.000 naista. Miehiä samassa kategoriassa oli 718.000. Yleisin syy molemmilla sukupuolilla kokeen reputtamiseen oli risteyksissä ilmennyt varomattomuus.

Naisten parkeeraamistaitoja, tai niiden puuttumista, on tutkittu aiemminkin. Saksalainen Ruhr University Bochum -yliopisto suoritti tutkimuksen, jossa 65 vapaaehtoista pyydettiin parkkeeraamaan Audi-merkkinen auto. Naisilla tähän suoritukseen kului aikaa 20 sekuntia miehiä pidempään.

Tutkijat kuitenkin selittävät, että itsevarmuuden puute saattaa vaikuttaa huomattavasti naisen parkkeerausongelmiin. Oli syy mikä tahansa, Britanniassa naiset tarvitsevat ajokokeen läpäisemiseen keskimäärin 52 ajo-oppituntia, kun miehille riittää keskimäärin 36 oppituntia.