Maailman kallein tee: Tehty pandakarhun ulosteesta!

Ohhoh! Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Jättiläispandat ovat suosittuja nähtävyyksiä Kiinassa, jossa niitä pidetään melkeinpä kansallisaarteina. Nyt itse pandojen lisäksi myös niiden jätteet ovat arvokkaita, sillä jättiläispandan ulosteesta valmistetaan nimittäin teetä, joka on todennäköisesti maailman kalleinta.

ITN-uutistoimiston mukaan kiinalaisyrittäjä An Yanshi on alkanut valmistamaan täysin luonnonmukaista vihreää teetä, jonka kasvualusta koostuu kokonaan pandojen ulosteesta. Yanshi selittää ulosteessa kasvavien teelehtien olevan hintansa väärti, sillä ne ovat niin luomuja kuin vain mahdollista. Hintaa teelle nimittäin myös kertyy – puoli kiloa ulosteteetä maksaa hulppeat 2.000 puntaa, eli noin 2.400 euroa.

– Pandat ovat aivan kuin koneita, jotka sylkevät ulos luonnonmukaista lannoitetta. Ne myös imevät itseensä alle 30 prosenttia ruoasta saamastaan ravinnosta, joten yli 70 prosenttia ravinnosta kulkeutuu ulos heidän ulosteensa mukana, Yanshi selittää.

Yrittäjä toivoo, että esimerkillään hän saisi useammat viljelijät käyttämään eläinten ulostetta luonnonmukaisena lannoitteena kemiallisten aineiden sijaan. Ulosteessa kasvaneiden teelehtien kovaa hintaa mies puolustelee sillä, että hän aikoo tuotoilla tukea erilaisia ympäristöprojekteja.