Katsotko paljon televisiota? Tutustu näihin haittavaikutuksiin

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Suurin osa meistä varmasti käyttää ainakin jonkun osan päivästään televisio-ohjelmien katseluun. Ask Men -sivusto on nyt listannut syitä, miksi televisiovastaanottimen ääreltä kannattaisi poistua hieman aiempaa useammin.

Katsoessamme televisiota joudumme esimerkiksi koko ajan ylitsevuotavan ruokamainonnan uhreiksi. Elintarviketeollisuus käyttää mainontaansa melkein yhtä paljon rahaa kuin autoteollisuus, jonka seurauksena näemme päivittäin televisioistamme muun muassa lukemattomia pikaruokamainoksia. Tutkijoiden mukaan television katselun seurauksena syömme useammin, ja runsaalla katselulla on suora yhteys ylipainoisuuteen.

Television katselun kerrotaan myös hidastavan aineenvaihduntaamme. Tuijottaessamme televisio-ohjelmia aivotyöskentelymme on nimittäin vähäisempää kuin esimerkiksi tuijottaessamme tyhjyyteen. Aivotyöskentely kattaa lepotilassa ollessamme 20 prosenttia aineenvaihdunnastamme.

Ymmärrettävästi television ääressä tapahtuva istuminen ei myöskään lisää terveyttämme. Pitkäaikaisen paikallaan istumisen kerrotaan lisäävän muun muassa kakkostyypin diabeteksen ja sydänkohtauksen saamisen riskiä. Ellet satu urheilemaan samalla kuin katselet ohjelmiasi, istuminen saa myös painosi nousemaan.

Olennainen haitta television katselussa on kuitenkin sen viemä aika. Sivuston mukaan ajanpuute on suurin syy, minkä takia ihmiset eivät urheile – mutta television katselu kyllä saadaan mahdutettua aikatauluihin. Siksi hyvä keino onkin sulkea televisio aikaisemmin illalla, mennä aikaisin nukkumaan ja urheilla aamuisin, jolloin töiden jälkeen jää aikaa muihin asioihin.