Näin kasvot paljastavat valehtelijan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Moni meistä on joskus päästänyt suustaan jotain, joka ei ole totta. Valehtelu näkyy kuitenkin tutkijoiden mukaan ihmisten kasvoilta. Nyt erään yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan erityisesti neljä kasvojen lihasta paljastavat puhuuko ihminen totta.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkimus paljastaa kasvojen ilmeitä analysoimalla ihmisen aidot tunteet teeskennellyistä. Paineen alla ihmisen todelliset tunteet usein vuotavat jossain muodossa esiin. Tutkijat katsoivat videonauhat 52 ihmisestä, jotka tekivät videoidun katoamisilmotuksen sukulaisestaan.

Puolet videoista oli valehtelevien ihmisten videoita, jotka olivat oikeasti murhanneet sukulaisensa. Tutkijat seurasivat ihmisten kasvojen ilmeitä ja analysoivat 23.000 kuvapysäytystä videoilta. He vertasivat totta puhuvien ihmisten ja valehtelijoiden kasvojen ilmeitä.

Tutkimuksen mukaan kasvojen ilmeet paljastavat valehtelun erityisesti silloin, kun henkilön tarve piilottaa totuus on erityisen vahva. Valehteluun reagoivat ihmisen poskilihakset, joilla yritettiin pakottaa kasvoille hymy ja otsan lihakset, joita rypistämällä yritetään näyttää surulliselta.

Totta puhuvat ihmiset erottaa siitä, että kun he ovat surullisia, heidän silmäluomien ja suunsa lihakset supistelevat otsan rypistyessä ja suun kääntyessä alaspäin. Kasvojen yläosa paljastaa helpommin puhuuko ihminen totta, koska sen ilmeet ovat tiedostamattomampia. Murhaajien tapauksessa monien kasvoilla näkyi selviä ilon häilähdyksiä huolimatta siitä, että he yrittivät esittää surullista.