Arvostelu: Nainen, jonka nimi on Nathalie

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Rakkaus löytyy joskus arvaamattomista paikoista. Nainen, jonka nimi on Nathalie -elokuva kuvaa rakkauden menettämistä ja löytämistä ranskalaisella kepeydellä. Ehkä elämä on kohtalon leikkiä, jolloin sattuma voi koska tahansa astua peliin. Näin käy ainakin elokuvan päähenkilölle Nathalielle, joka menettää äkillisesti aviomiehensa Francoisin ja joutuu aloittamaan uudestaan puhtaalta pöydältä.

Suloisen romanttinen elokuva kuvaa nuoren lesken uutta rakkautta, joka löytyy suruajan jälkeen. Amelie-elokuvassa hurmanneen Audrey Tatoun näyttelemä Nathalie on tehokas uraohjus, jonka sisältä löytyy omituinen, Pez-karamelleja rakastava pikkutyttö. Surusta sekava nainen suutelee työpaikalla ruotsalaista kollegaansa, väritöntä Markusta. Suudelma ampuu Amorin nuolen miehen sydämeen ja ei mene kauaakaan, kun parin romanssi leiskuaa täydellä liekillä.

Ranskalaiset taitavat kepeän runollisen ja humoristisen kerronnan, eikä Nainen, jonka nimi on Nathalie ole tästä poikkeus. Elokuva kulkee eteenpäin suloisen Tatoun karisman avulla, vaikka hänen uutta rakkauttaan näyttelevä Francois Damiens tekee myös erinomaisen koomisen roolin puisevana ja hieman tökerönä Markuksena. Joka päivä samanlaisiin vaatteisiin pukeutuvan miehen sisältä löytyy lämminsydäminen herrasmies, jonka arvon tarkkasilmäinen Nathalie näkee.

Elokuvassa rakkaus on katsojan silmässä, ja filmissä katsojaa myös kehotetaan silmäilemään astetta syvemmälle. Pariskunnan rakkaus voi näyttää epäsuhtaiselta ulkopuolisen silmin, mutta silti kaksi yksinäistä löytävät toisistaan sukulaissielun. Filmiin on luotu jännitettä sillä, että Nathalieen rakastunut pomo Charles yrittää laittaa rakastavaisille kapuloita rattaisiin. Suurin dilemma parin välillä tuntuu kuitenkin olevan se, uskaltaako rakkauteen hypätä täysillä.

David ja Stéphane Foenkinoksen ohjaama elokuva koskettaa, naurattaa ja herättää ajatuksia rehellisyydelllään. Elokuvan juoni ei ole ehkä omaperäisin, mutta romanttisissa komedioissa viehätys tuleekin tavasta, jolla kliseinen rakkaustarina on onnistuttu katsojalle esittämään. Nainen, jonka nimi on Nathalie -elokuva onnistuu tuomaan genreen piristävän, tuoreenmakuisen tulokkaan, joka syleilee viehättävällä tavalla ihmisen tavanomaisuuden alla piileviä omituisuuksia.

Lajityyppi: komedia, romantiikka

Ohjaaja: David Foenkinos, Stéphane Foenkinos

Pääosissa: Audrey Tatou, Francois Damiens, Bruno Todeschini

Ensi-ilta: 30.3.2012

Kesto: 1h 47 min

Pisteet 4/5