Kaljamaha ei olekaan oluen syytä!

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Erityisesti miespuolisilla henkilöillä nähdään joskus niin sanottuja kaljamahoja, eli siis huomattavaa keskivartalolihavuutta. Nyt on tullut jälleen julki uusi tutkimus, jonka mukaan olut ei ehkä olekaan pääsyy näkyvään kaljamahaan.

Daily Mail -lehti kertoo tutkimuksesta, jossa analysoitiin lähes 20.000 ihmisen painoa sekä lantion ja vyötärön ympärysmittoja. Saksassa suoritetun tutkimuksen tuloksista kävikin ilmi eräs mielenkiintoinen oluenkulutukseen liittyvä seikka. Runsaaseen oluen juontiin liitetty kaljamaha ei selitykään pelkällä oluen litkimisellä.

Tutkijat saivat selville, että suurien olutmäärien nauttiminen kyllä lisää rasvan kertymistä koko vartaloon – muttei erityisesti keskivartalon kohdalle. Oluen juominen siis saattaa kasvattaa vyötärönmittaa, mutta sekin johtuu pääasiassa painon nousemisesta. Mitään erityistä mahaefektiä oluella ei siis huomattu olevan.

Toinen samankaltainen olueen liittynyt tutkimus jopa väitti, että oluen juominen ei vaikuttaisi huomattavasti ihmisen painoon. Vuonna 2003 Tsekissä ilmestynyt tutkimus on kuitenkin saanut kritiikkiä – pääasiassa nyt otsikoissa olevan saksalaistutkimuksen tekijöiltä. Tutkijoiden kinastellessa oluen vaikutuksista kaljamahan syntyperä jää siis yhä melko lailla pimentoon.