Arvostelu: Kerro, Kerro Kuvastin

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Perinteiset sadut ovat viime vuosina innostaneet Hollywoodin elokuvantekijöitä uusien versioiden filmaamiseen. Kerro, Kerro Kuvastin on toinen tänä vuonna ensi-iltansa saavasta Lumikki-filmatisoinneista.

Kuuluisaa Grimmin veljesten satua mukaileva seikkailukomedia on taattua viihdettä ensi minuuteilta lähtien. Romanttisia juonenkäänteitä ja juonittelua sisältävä tuttu tarina mukautuu uuteen kuosiinsa upeiden fantasiamaisemien ja mielikuvituksellisen puvustuksen kautta. Uuden vuosituhannen Lumikki on täynnä kermakakku-asujen visuaalista leikkiä, jotka ovat äskettäin edesmenneen japanilaisen muotisuunnittelijan Eiko Ishiokan käsialaa.

Muodin ystäville elokuva tarjoaa paljon silmänruokaa, ja voitaneen arvata, että elokuvan visuaalinen puoli tarjoaa myös virikkeitä tulevaan katumuotiin. Siinä missä elokuvan juoni on joiltain kohdin ennalta arvattava, antaa Lumikki-filmauksen visuaalinen makunäytelmä katsojalle elämyksiä.

Elokuvan tarina mukailee luontevasti alkuperäistä Lumikki-tarinaa, jossa paha äitipuoli on hoidellut päiviltä kuninkaan ja johtaa nyt satuvaltakuntaa rautaisen julmalla otteellaan. Romanttisten komedioiden takuutähti, spanielinsilmäinen Julia Roberts tekee kerrankin repäisevän roolin ilkeänä kuningattarena, joka ei herätä lainkaan sympatiaa katsojassa. Musiikkilegenda Phil Collinsin tytär Lily Collins hurmaa neitseellisen viattomana Lumikkina, josta löytyy tarpeen vaatiessa feminististä potkuakin.

Lumikki ei olisi mitään ilman seitsemää kääpiötään, joiden ikoniset nimet on muunnettu nykyaikaisempaan muotoon. Luonteikkaat pikkumiehet luovatkin elokuvaan hersyvää komiikkaa edesottamuksillaan ja repliikeillään. Naiskatsojan päivä ei olisi mitään ilman prinssi Alcottia näyttelevää Armie Hammeria, joka saattaa elokuvaroolin myötä kohota kuumimpien Hollywood-komistusten joukkoon. Paitansa usein kadottava hieman puiseva prinssi kelpaa silmänruokana niin äidille kuin tyttärelle, kuten elokuvan juonikin paljastaa.

Tarsem Singhin ohjaaman seikkailukomedian viihteellisyys perustuu itseironisesti ylinäyteltyihin rooleihin ja genretyypillisillä kliseillä leikittelyyn. Elokuva toimii myös aikuisten satuna, vaikka sen luulisi vetoavan voimakkaimmin nuorempaan naispuoliseen katsojakuntaan. Lumikki-satuun olisi voitu saada lisäpotkua esimerkiksi uskaliaammalla vitsailulla sekä laajemmilla populaarikulttuuriviittauksilla, mutta söpöilyromantiikan viihdenälän elokuva täyttää kiitettävästi.

Lajityyppi: seikkailu, komedia, draama, fantasia

Ohjaaja: Tarsem Singh

Pääosissa: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer, Sean Bean, Nathan

Lane, Mare Winningham

Ensi-ilta: 30.3.2012

Kesto: 1h 46 min

Pisteet 4/5