Vältä näiden ”terveysruokien” syömistä – katso lista

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Joskus terveellisenä mainostettu ruoka-aine voikin olla jotain aivan muuta. Shape-lehti on nyt koonnut listan terveellisinä mainostetuista ruoka-aineista, jotka loppujen lopuksi eivät olekaan yhtään sen terveellisempiä kuin muutkaan ruoka-aineet.

Yksi näistä tuotteista on agaavesiirappi. Agaave mehukasvin mehusta keitettyä, makeutusaineena käytettyä agaavesiirappia myydään Suomessa tällä hetkellä pääasiallisesti luomukaupoissa. Muualla maailmalla yleisemmin käytettävää makeutusainetta mainostetaan terveelliseksi vaihtoehdoksi sokerille, vaikka todellisuudessa siinä on enemmän fruktoosia kuin esimerkiksi tavallisessa siirapissa. Agaavesiirappi onkin luomun sijaan enemmän käsiteltyä kuin tavallinen pöytäsokeri.

Lehden mukaan tutkijat tyrmäävät myös mikropopcornit – niiden pakkausten takia. Vaikka markkinoilta löytyykin terveellisemmiksi mainostettuja micropopcorneja, ei niiden syömistä kuitenkaan suositella. Joidenkin popcornpussien valmistukseen käytettyjen epäterveellisten kemikaalien, kuten perfluorioktaanihapon, on nimittäin huomattu höyrystyvän mikrossa pussissa oleviin popcorneihin. Suurina määrinä perfluorioktaanihappo on aiheuttanut syöpää labraeläimissä.

Voin korvikkeita kannattaa myös käyttää varoen. Erilaisissa voita korvaavissa tuotteissa on nimittäin etiketin väitteistä huolimatta usein runsaasti suolaa ja transrasvoja. Kannattaakin vain käyttää kohtuudella aivan oikeaa voita, josta saa esimerkiksi hyödyllisiä Omega-3 -rasvahappoja ja B12-vitamiinia.