Lasten lihavuutta lääkitään nyt jo kohdussa

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Lasten lihavuus on ollut viime aikoina terveysasiantuntijoita ja lääkäreitä huolestuttava asia. Nyt Britanniassa asiassa on menty niin pitkälle, että vauvat saavat jo kohdussa lääkkeitä ylipainoisuuden estämiseksi.

Ylipainoisille odottaville äideille annetaan nimittäin nykyään diabetes-lääkkeitä näiden raskauden aikana, jotta he eivät synnyttäisi lihavaa lasta. Kansainvälisen terveysjärjestön mukaan raskaana olevien naisten ylipainoisuus on kasvanut viime vuosina epidemian tavoin ja siksi näiden jälkikasvua tulee auttaa jo kohdusta saakka välttämään liikalihavuutta.

Järjestö on aloittanut kokeen, jossa 400 brittiläistä ylipainoista äitiä lääkitään metformin-nimisellä valmisteella. Lääkkeellä pyritään alentamaan odottavien äitien veren insuliinitasoja, koska korkea veren korkea insuliinipitoisuus tuo lisää ravintoa kehittyvälle sikiölle. Metformin-valmistetta on käytetty turvallisesti diabeteksen hoitoon jo vuosikymmenia ja sillä hoidetaan raskaudenaikaista diabetesta. Järjestö suunnittelee odottavien äitien lääkitsemisestä yleiseksi käytännöksi, jos koe tuottaa toivotut tulokset.

Viime vuosina uudet vastasyntyneet ovat syntyneet aikaisempaa suurikokoisempina, ja järjestö haluaa katkaista tämän suunnan. Terveysjärjestön mukaan suurilla vauvoilla on kaksi kertaa suurempi mahdollisuus kasvaa lihaviksi aikuisiksi. Heidän mukaansa terveiden elämäntapojen ohjelmointi alkaa jo kohdusta.