Syö itsesi terveeksi! Näitä ruokia terveysasiantuntijat suosittelevat

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Erilaisten ruoka-aineiden terveydestä keskustellaan yleisesti. On paljon väittelyä siitä, mikä todella on ihmiselle hyväksi ja mitkä ruoat esimerkiksi laihduttavat. Nyt Shape-lehti on listannut ruokia, joita terveysasiantuntijat suosittelevat.

Yllättäen kreikkalainen jugurtti on terveydestään kiinnostuneiden ihmisten ostoslistan kärjessä. Tämä terveellinen ruoka on herkullinen, ravinteikas ja käyttökelpoinen moneen ruokaan. Sitä voi käyttää kuorrutuksesta salaattikastikkeeseen tai vaikkapa lihan marinoimiseen.

Suosittuja ovat myös mantelit, joissa on E-vitamiinia, magnesiumia ja terveellisiä rasvoja. Kourallisesta niitä saa jo hyvän välipalan. Proteiinirikas pähkinävoi tulee listauksessa täpärästi niiden jälkeen. Se toimii myös monessa muodossa, vaikkapa kekseinä.

Avocado on suosittu lisä salaateissa guacamolessa ja monessa muussa ruoassa. Muhkean rasvainen hedelmä sisältää runsaasti tarpeellisia vitamiineja ja mineraaleja.

Proteiinin lähteenä kala ja varsinkin lohi on terveysasiantuntijoiden keskuudessa hyvin suosittu. Kalan kanssa voi nauttia perunan sijaan vaikkapa bataattia, joka on hyvä korvike perinteiselle tärkkelykselle. Oranssinvärisessä juureksessa on kuitua sekä B ja C -vitamiineja.

Rautaa sisältävä pinaatti on monikäyttöinen kasvi, joka sopii smoothieen, pastaan, keittoihin tai salaattiin. Sen sukulainen kvinoa on myös toimiva ruokakasvi. Kvinoa sopii hyvin esimerkiksi salaatteja maustamaan ja korvaamaan perinteisen lehtisalaatin.

Terveysasiantuntijat ovat myös tykästyneet hummukseen, kikherneistä valmistettuun tahnaan, joka syödään erityisesti arabimaissa. Herkullista tahnaa voi käyttää dippinä, pastassa ja sivellä leivälle.