Arvostelu: American Pie: Luokkakokous

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Kymmenen vuotta sitten joukko amerikkalaisia teinejä valloitti elokuvateatterit hävyyttömyyksillä, ronskilla huumorilla ja omenapiirakalla. Vuonna 1999 ilmestynyt ensimmäinen American Pie -elokuva aloitti teiniseksikomedioiden riemurallin ja elokuvasta on tullut suoranainen yhden sukupolven uskontunnustus.

Uuteen American Pie: Luokkakokous -elokuvaan on asetettu joukko odotuksia, jotka uusi elokuva täyttää rimaa hipoen. Asetelma on kiehtova, kun vanhat ystävät tapaavat luokkakokouksessa vuosien jälkeen. Ei liene katsojalle yllätys, että kun tutut kaverukset tuodaan yhteen, muuttaa viikonlopun toilailu aikuiset miehet jälleen lukiotyttöjä kuolaaviksi teinipojiksi. Tällä kertaa mukana kuvioissa ovat kuitenkin myös vaimot, lapset, inhottavat pomot ja entiset sekä nykyiset tyttöystävät. Kuinka miehiltä onnistuu hauskanpito näiden paineiden ristitulessa?

Elokuva onnistuu pitämään katsojan mukanaan nasevalla huumorilla ja odotetuilla törky-kohtauksilla. Tutut hahmot loistavat maneereillaan. Nolaushuumoriin nojaava elokuva esittää päähenkilön Jimin (Jason Biggs) edelleen hämillään olevana ja alituisesti noloihin tilanteisiin joutuvana kilttinä kaverina, joka hakee ystäviensä hyväksyntää. Läpeensä hävytön Stifler (Seann William Scott) järjestää odotetusti katsojalle useammatkin naurut filmin aikana.

Pissa-kakka-huumorin ohella elokuvassa nähdään myös romanttisia juonenkäänteitä. Nuoruuden rakkauksiensa perään haikailevat urheilukomistus Oz (Chris Klein) sekä kouluajan rakastavaiset Kevin (Thomas Ian Nicholas) ja Vicky (Tara Reid). Stiflerin äiti, elokuvasarjan legendaarinen MILF, herättää jälleen levottomuutta monissa miehissä. Vanhat teiniseksikonkarit törmäävät myös uuteen, härskimpään teinisukupolveen, jonka nuoret tytöt herättävät sankareiden huomion hankaluuksiin asti.

Jon Hurwitzin ohjaama elokuva naurattaa takuuvarmasti, mutta varsinaiseksi helmeksi elokuvaa ei voi kutsua. American Pie: Luokkakokous -elokuvaa mainostetaan vanhan kastin uudelleen kokoontumisena, ja tästä syystä elokuva olisikin voinut ottaa vielä enemmän irti varsinaisesta luokkakokouksesta. Monet legendaariset hahmot vain pistäytyvät kuvaruudussa. Ikonisesta naisia metsästävästä luuserista, Sherminator-hahmosta, olisi voinut esimerkiksi irrota elokuvaan lisää riemukkuutta, jos filmi ei olisi keskittynyt niin paljon kaveriviisikon suhdedraamoihin.

Lajityyppi: Komedia, romantiikka

Ohjaaja: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg

Pääosissa: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Chris Klein, Seann William Scott, Mena Suvari, Tara Reid, Thomas Ian Nicholas, Eddie Kaye Thomas, Eugene Levy

Ensi-ilta: 6.4.2012

Kesto: 1h 50 min

Pisteet 3/5