Munkki koulii sairaanhoitajia: ”Vähentäkää myötätuntoa!”

Ohhoh! Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Nykyhetken kiihtynyt työtahti aiheuttaa sen, yhä useammat ihmiset kärsivät työuupumuksesta. Loppuun palaminen on haasteena eritoten auttamiseen keskittyvissä ammateissa. Nyt eräs amerikkalainen tutkimus selvittää, voiko sairaanhoitajien työuupumusta vähentää kouluttamalla näistä vähemmän empaattisia.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa avuksi on otettu buddhalainen munkki, joka treenaa sairaanhoitajien kanssa mielenhallintatekniikoita. Tekniikoilla pyritään auttamaan sairaanhoitajia suhtautumaan empatiaansa strategisemmin. Tutkimuksesta vastaavan Oaklandin yliopiston professorin Barbara Oakleyn mukaan emotionaalinen väsymys on yleisin syy hoitajien burn out -tilaan.

– Meidän pitää ymmärtää selkeämmin, koska empatia on hyödyllinen asia, ja koska ei, kertoo Barbara Oakley The Times -lehdelle.

Tutkimuksessa aiotaan tutkia satoja hoitajia ja näiden reagointia buddhalaisen munkin tekniikoihin. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, tuovatko tekniikat enemmän tyytyväisyyttä hoitajien työskentelyyn. Kaikkien mielestä myötätunnon kovettaminen ei ole oikea tapa tehdä sairaanhoitajan töitä, sillä Britanniassa tehty tutkimus taas kertoi äskettäin, että hoitajien pitäisi oikeastaan palata vielä empaattisempaan työskentelytapaan.