Tiesitkö tämän unista?

Lifestyle · Neea Jokinen

Unet ovat kiehtoneet ihmisiä aina ja niiden merkitystä tutkitaankin jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Nukkumisen aikana koetut ajatuselämykset voivat olla esimerkiksi äärimmäisen erikoisia tai pelottavia. Nyt Oddee-sivusto on listannut kiehtovia faktoja unista ja niiden merkityksistä.

Sivuston mukaan kovin moni ei tiedä, että unen aikana ihminen halvaantuu väliaikaisesti. Keho nimittäin saattaa mennä esimerkiksi pelottavan unen aikana toimettomaan tilaan, vaikka ihminen säilyttää tietoisuutensa. Ihminen voi myös kontrolloida untaan ja muuttaa unensa tapahtumasarjaa tai seurauksia.

Unet voivat aiheuttaa janon tai nälän tunnetta, jos nukkuja on nähnyt unta esimerkiksi kylmistä vesijuomista tai maukkaista ruoka-aterioista. Joillekin ihmisille omien unien muistaminen tai läpikäyminen voi osoittautua hankalaksi. Useimmiten ihminen muistaa unensa vain silloin, jos sen on nähnyt tiedostavassa selkounessa.

Yksi tutkijoitakin kiehtovimmista unifaktoista on se, että ihmiset näkevät tyypillisesti unta ”kielletyistä” asioista. Esimerkiksi ihminen, jolta on kielletty suklaan syöminen, voi nähdä unta herkullisista suklaamassoista ja niiden syömisestä. Moni saattaa nähdä myös intiimiä unta esimerkiksi tuttavastaan, jota hän ei voi vietellä. Lisäksi jotkut ihmiset näkevät kaikki unensa mustavalkoisina.