Bond-kuvaukset tuhosivat arvoaluetta – paikalliset raivoissaan

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Jo useampien James Bond -elokuvien kuvauksissa on vuosien varrella tapahtunut valitettavia onnettomuuksia. Muun muassa edellisen Bond-elokuvan Quantum of Solacen kuvauksissa luksusauto Aston Martin syöksyi vahingossa järveen.

Nyt myös tuorein, Skyfall-nimeä kantava Bond-filmatisointi on joutunut jo tekovaiheessaan otsikoihin onnettomuuden takia. Uutistoimisto Reuters kertoo, kuinka elokuvan kuvaukset Turkissa ovat keskeytyneet, koska stuntmies on törmännyt moottoripyörällä 330 vuotta vanhaan korukauppaan.

Toimintakohtausta tekemässä ollut mies oli joutunut ohjaamaan moottoripyörän kohti kauppaa välttääkseen törmäämästä kohtaukseen osallistuneisiin avustajiin. Aainoastaan materiaalisia vahinkoja aiheuttanut onnettomuus on nyt saanut paikalliset asukkaat hermostumaan.

Kuvauspaikkana toimii nimittäin erittäin ainutlaatuinen, 1400-luvulta peräisin oleva Grand Bazaar, joka on Istanbulin suurin basaarialue. Alueen historiallinen arvo on mittaamaton, joten useat alueen rakennukset ovat suojeltuja ulkoisilta muutoksilta. Asukkaat ovat ylpeitä alueen näkyvästä esiintymisestä elokuvassa, mutta heille ei kerrottu kuvausten luonteesta. Koruliikken omistaja Mete Boybeyi on tehnyt onnettomuudesta valituksen poliisille.

– Emme voi edes vaihtaa ikkunaamme ilman heidän lupaansa, kertoo ärtynyt Boybeyi rakennuksien suojelusta vastaavasta lautakunnasta.