Autot puhuvat pian keskenään – mullistus jo kolmen vuoden päästä?

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Viime vuosina autoihin on kehitelty uusia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi peruutustutkia, kiinteitä navigaattoreita ja stop and go –järjestelmiä. Autoteollisuus suunnittelee parhaillaan mullistusta, jonka avulla onnettomuudet voisivat vähentyä huomattavasti.

Kansainvälisen tieliikenne-järjestön johtajan David Stricklandin mukaan nyt nimittäin kehitellään uutta järjestelmää, jonka avulla autot pystyisivät kommunikoimaan keskenään. Useat tutkijat autoyrityksistä ja yliopistoista kehittelevät parhaillaan autojen välistä kommunikaatio-systeemiä. Stricklandin mukaan ”puhuvat autot” voisivat estää jopa neljä viidestä onnettomuudesta Yhdysvaltojen tieliikenteessä.

Autojen välinen kommunikointi toimisi muun muuassa kolari-hälytysjärjestelmän avulla. Uuden teknologian avulla kolarin tai törmäyksen havaitseva auto pystyisi varoittamaan lähellä olevaa autoa tulevasta vaarasta. Vielä on kuitenkin epäselvää, lähettäisikö auto vaaran lähestyessä kuljettajalle hälytyssignaalin vai ottaisiko auto ikään kuin ohjat omiin käsiinsä esimerkiksi jarruttamalla itsestään.

– Tutkimuksemme osoittaa, että uusi teknologia voisi auttaa estämään yleisimpiä onnettomuuksia, kuten peräänajoja, risteyskolareita ja törmäyksiä kaistan vaihdon aikana, David Strickland kertoi Manolith-sivuston mukaan.

Uuden järjestelmän kehityksen takana on useita maailman suosituimpia autoyrityksiä. Toyota-merkin edustajan Brian Lyonsin mukaan uusi kolarisysteemi on luonnollinen edistysaskel liikenneturvallisuuden parantamisessa. Autojen välisen kommunikaatio-järjestelmän uskotaan olevan uusissa autoissa jo kolmen vuoden päästä.