Mystinen sairaus iski: Huippumalli kolme vuotta mykkänä

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Moni ei varmasti tule ajatelleeksi, miten paljon tulee puhuneeksi pelkästään jo yhden päivän aikana. Yhtäkkinen puhumattomuus vaikkapa sairauden vuoksi voikin olla pakahduttava tila. Eräs brittiläinen nainen ei voinut puhua kolmeen vuoteen sanaakaan terveydentilansa vuoksi.

Mallina työskentelevä Sophie Whitlelock on nyt puhunut ensimmäistä kertaa vuosiin. Naisen äänen veivät hänen kurkussaan olleet isot ihomuodostumat eli polyypit. Polyypit olivat niin isoja, että ne aiheuttivat hänen kurkkunsa turpoamisen.

24-vuotias nainen kertoo puhumattomuuden vieneen hänet masennukseen, koska se esti häneltä normaalin sosiaalisen elämän ja työelämässä käymisen. Hän piti tekstiviestien avulla yhteyttä poikaystäväänsä, jonka kanssa oli kaukosuhteessa. Tilanteeseen saatiin lopulta helpotusta naiselle suoritettujen operaatioiden kautta.

Polyypit leikattiin kurkusta kirurgisesti pois. Sophie kävi myös operaatioiden jälkeen puheterapiassa, jonka jälkeen puhuminen alkoi helpottaa. Nyt nainen voi vihdoin kommentoida ääneen vaikeaa tilaansa.

– Alussa oireileva kurkku ei vaikuttanut minuun niin paljon, mutta jossain vaiheessa en enää käynyt ulkona. Menetin ystäviä ja melkein työni. En pystynyt edes tilaamaan kahvia itse, kertoo Sophie Whitlelock The Sun -sivustolle.