Vammainen viisivuotias sanoi ensimmäiset sanansa – tietokone opetti puhumaan

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Monen lapsen vanhemmat seuraavat tarkkaavaisesti pienokaisensa kehitystä. Useissa tapauksissa lapsi sanoo ensimmäiset sanansa yksivuotiaana ja muodostaa jo kokonaisia lauseita 3 – 4-vuotiaana. Aina kehitys ei kuitenkaan suju normaalisti, ja apuun pitää ottaa poikkeukselliset keinot.

Eräs viisivuotias brittiläinen tyttö ei kyennyt puhumaan kunnolla – ennen kuin tietokone opetti häntä. Lexie Cooper-Barnes kärsi harvinaisesta CP-vammasta, jonka ansiosta hänellä oli vaikeuksia kommunikoida ihmisten kanssa. Pyörätuolissa tilansa takia istuva tyttö sai apua erikoissuunnitteisesta tietokoneesta, joka auttoi häntä tunnistamaan visuaalisesti erilaisia sanoja.

20.000 punnan eli 26.000 euron hintainen tietokone osoittautui hintansa arvoiseksi, sillä sen avulla treenattuaan Lexie kykeni sanomaan ensimmäisen lauseensa. Aiemmin tytön äänteitä olivat ymmärtäneet vain hänen vanhempansa, mutta ulkopuolisten kanssa hän ei pystynyt kommunikoimaan ymmärrettävästi. Tyttö kertoi ensimmäiseksi rakastavansa äitiään, kun tämän puhekyky oli tarpeeksi selkeä.

– Olen odottanut kauan niitä sanoja, joissa hän kertoo rakastavansa äitiään. Kun vihdoin kuulin ne, se oli hyvin tunteellinen hetki. Lexie pystyy nyt vastaamaan keskusteluun, mikä on antanut hänelle itsenäisyyttä ja vapautta, kertoo Lexien äiti Charlene Cooper Daily Mail -sivustolle.

Lääkärien mukaan Lexie on harvinaisuus CP-vammaisten lasten joukossa, sillä tytön älylliset kyvyt ovat yllättävän hyvin kehittyneet. Samankaltaista tietokonetta on käyttänyt puhetaidon kehittämiseen myös kuuluisa fyysikko Stephen Hawking, joka tunnetaan korkeasta älykkyysosamäärästään.