Kuollut Star Trek -tähti pääsi vihdoinkin avaruuteen

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Monelle tuttu lausahdus ”Beam me up, Skotty” on nyt osittain totta ainakin Scottyn itsensä osalta, sillä Star Trek -kulttisarjassa Scotty-hahmoa näytellyt James Doohanin tuhkia on onnistuneesti lähetetty avaruuteen.

Vuonna 2005 kuolleen näyttelijän tuhkia yritettiin lähettää ensimmäisen kerran Maan kiertoradalle jo vuonna 2006, mutta Doohanin ja muun muassa Apollo 7 -avaruuslennon astronautin Gordon Cooperin tuhkia sisältänyt raketti putosi maahan pian nousunsa jälkeen. Nyt ABC News kertoo, että pari grammaa Doohanin ja 300 muun avaruusintoilijan tuhkaa on viimein onnistuttu lähettämään avaruuteen.

Miehittämätön Falcon 9 -raketti lähetettiin matkaan floridalaiselta lentoasemalta. Kyseessä on SpaceX:n maksullinen palvelu, jonka avulla avaruusintoilijat voivat päästä viimeiseen leposijaansa avaruuden tyhjyyteen. Raketista irronnut kapseli pysyy Maan kiertoradalla noin vuoden ennen kuin se syttyy tuleen yrittäessään palata takaisin Maan ilmakehään.