Teinityttö puolusti koulukiusattua – koulu rankaisi häntä

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Koulukiusaaminen on erittäin vakava ja huomiota vaativa asia. Sitä yritetäänkin kitkeä oppilaitoksista tiukan valvonnan ja rangaistusjärjestelmien avulla. Nyt keskustelua herättää erään amerikkalaisteinin tapaus, sillä hänen koulunsa rankaisi häntä kiusatun oppilaan puolustamisesta.

Daily Commercial -lehti kertoo 18-vuotiaasta opiskelijatytöstä Stormy Richistä, joka törmäsi koulukiusaamiseen päivittäin koulubussissaan. Vaikka opiskelijatyttö käykin lukiota, oli hänelle annettu erikoislupa tulla alakoululaisten koulukyydillä myöhemmin aamulla kouluun. Näillä koulumatkoilla Stormy näki, kuinka eräs tyttöjoukko kiusasi jatkuvasti erästä henkisesti jälkeenjäänyttä tyttöä. Tytöt kiusasivat oppilasta, joka ei itse kuitenkaan ymmärtänyt tulevansa kiusatuksi tai naurunalaiseksi.

Reipas opiskelija päätti puuttua tilanteeseen. Stormy kertoi koulubussista tapahtuvasta kiusaamisesta useasti bussin kuljettajalle ja oman lukionsa työntekijälle, joka lupasi välittää viestin alakoululle. Tilanteeseen ei kuitenkaan tullut muutosta, joten opiskelijatyttö käski itse kiusaajia lopettamaan tytön ahdistelun. Kun tämäkään ei auttanut, Stormy otti äitinsä kanssa jopa yhteyttä poliisiin.

Tässä vaiheessa asian tiimoilta alkoi tapahtua. Opiskelijatytölle lähetettiin lukiosta kirje, jossa häntä kiellettiin enää matkustamasta alakoululaisten bussissa. Kirjeessä koulu leimasi opiskelijatytön käyttäytymisen kiusaamiseksi. Nyt Stormy äiteineen on raivostunut koulun linjauksesta, jonka mukaan oppilaan ei olisi tullut puuttua näkemäänsä kiusaamiseen. Kumpikaan tapaukseen liittyneistä kouluista ei voi kommentoida alakoululaisen kiusaamista tai siihen liittyviä toimenpiteitä.