Professorin shokkiväite: Ekstaasi on alkoholia turvallisempaa

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Huumeiden ollessa parhaillaan poliittisesti kuuma peruna on eräs brittiprofessori saanut aikaan melkoisia reaktioita kommenteillaan. Hän on muun muassa selittänyt ekstaasin olevan alkoholia turvallisempaa, ja että alkolukot tulisi olla pakollisia jokaiselle motoristille.

Daily Mail -lehti uutisoi Britannian hallituksen entisestä lääkeasiantuntijasta professori David Nuttista, joka on saanut ristiriitaisen vastaanoton tuoreille näkemyksilleen. Nutt erotettiin valtion virastaan kolme vuotta sitten, koska hän väitti MDMA:n eli ekstaasin olevan alkoholia vaarallisempi aine. Professorin mukaan hevosella ratsastaminenkin on ekstaasin nauttimista vaarallisempaa puuhaa.

Nyt Nutt on otsikoissa taas, sillä miehen mukaan autojen ratteihin asennettavat alkolukot tulisi olla pakollisia. Professorin tuore ehdotus löytyy hänen uudesta Drugs – Without The Hot Air -kirjastaan. Muita kirjasta löytyviä uusia, alkoholin haittavaikutuksia vähentäviä ideoita ovat esimerkiksi lyhyemmät ravintoloiden anniskeluajat ja miedompien alkoholijuomien lanseeraminen markkinoille.

Professorin näkemyksiä on kritisoitu julkisuudessa. Britannian AA-yhdistys leimaa kaikille pakolliset alkolukot epäkäytännöllisiksi. Miehen suopeat näkemykset esimerkiksi kannabiksesta ja ekstaasista ovat tehneet hänestä näkyvän puolestapuhujan Ison-Britannian huumelakien uudistamiselle.