Tutkimustulos yllätti: Yli puolet teineistä syyllistyy tähän rikokseen

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Teinitähti Justin Bieber on jo pitkään käyttänyt suosiotaan hyväksi markkinoimalla liikenneturvallisuuden nimissä Phone Guard -sovellusta, joka estää sen käyttäjää tekstaamasta autoa ajaessa. Nyt erään amerikkalaisen järjestön tekemän tutkimuksen tulokset ovat paljastaneet järkyttävän asian amerikkalaisista teini-ikäisistä.

CDA-järjestön (Centers for Disease Control and Prevention), mukaan yli puolet teini-ikäisistä tekstaa tai lähettää sähköposteja ollessaan auton ratissa. Tutkimuksen mukaan 17 – 18 -vuotiaista nuorista jopa 58 prosenttia myönsi kirjoittaneensa tekstiviestiä auton ratissa toukokuun aikana. Lukion ensimmäistä tai toista luokkaa käyvistä amerikkalaisista nuorista 43 prosenttia myönsi harrastavansa ”autotekstaamista”.

Pew-tutkimuslaitoksen tutkijan Amanda Lenhartin mukaan luvut eivät tulleet yllätyksenä. Hän kertoi, että tyypillinen teini lähettää ja vastaanottaa päivässä noin 100 tekstiviestiä. Tekstailu on yleisin kommunikointitapa nuorten välillä. Lenhart on huolissaan siitä, että nuoret eivät pysty pitämään näppejään irti kännyköistään edes lyhyiden automatkojen ajaksi.

– Monet nuoret tekstaavat jopa lyhyiden automatkojen aikana. Joidenkin mielestä on hyväksyttävää tekstailla, jos auto on pysähtyneenä esimerkiksi liikennevaloissa, Amanda Lenhart kertoi The Daily Mail -sivuston mukaan.

Yhdysvaltojen Massachusettsissa järkytti aiemmin tänä vuonna tapaus, jossa 18-vuotias teinipoika aiheutti kuolonkolarin tekstaamisen takia. Aaron Deveau -niminen poika kirjoitti tekstiviestiä auton ratissa ja hän törmäsi erään perheenisän kuljettamaan autoon. Teinipoika tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan teostaan. Menehtyneen miehen läheiset kertoivat julkisuudessa, että he toivovat tapauksen lähettävän viestin siitä, että autotekstaaminen ei ole hyväksyttävää.