Tutkimus paljasti: Hampaiden pesemättömyys voi koitua kohtaloksi

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Syövän syntyyn ja sen kehitykseen vaikuttavia tekijöitä tutkitaan paljon, jotta syöpään kuolleiden lukumäärä saataisiin laskemaan. Nyt eräs ruotsalaistutkimus on paljastanut erikoisen yhteyden huonon suuhygienian ja nuorena syöpään kuolemisen välillä.

Daily Mail -lehti kertoo ruotsalaisesta, 1.390 ihmistä kattaneesta tutkimuksesta, jonka tulosten mukaan huonosti hampaitaan pesevillä riski kuolla nuorena syöpään kasvoi 80 prosentilla. Tulehdukset ja tarttunnat ovat merkittäviä tekijöitä jopa viideosassa syövistä. Siksi suun korkea bakteeritaso ja tulehdukset vaikeuttavat syövästä selviämistä.

Karoliinisen instituutin suorittaman tutkimuksen tuloksien mukaan usein plakista kärsivät voivat kuolla syöpään jopa 13 vuotta aikaisemmin kuin muuten voisi olettaa. Ruotsalaistutkijat eivät kuitenkaan pystyneet vahvistamaan suoraa yhteyttä syövän ja hammasplakin välille. Huono suuhygienia saattaa vain ilmentää muita elämäntapavalintoja, joiden tiedetään aiheuttavan syöpää.

Iensairaudet aiheuttavat myös muun muassa pahanhajuista hengitystä, vertavuotavia ikeniä sekä pahimmassa tapauksessa jopa hampaiden putoamista. Tällöin plakki kovettuu hammaskiveksi ikenen ja hampaan väliin. Hyvä suuhygienia onkin siis elintärkeää, sillä iensairauksien on todettu vaikuttavan erilaisiin kroonisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin.