Arvostelu: Rakkaudesta, unelmista ja kaloista

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Brittiläiseltä romanttiselta draamakomedialta odottaa vaistomaisesti kuivakkaa huumoria, joka voi siivittää mitä erikoisempiakin juonenkäänteitä. Rakkaudesta, unelmista ja kaloista tarjoaa sopivassa suhteessa absurdiutta, nokkelia juonenkäänteitä ja lämpöä.

Elämyksellinen elokuva raottaa hellästi katsojan uskomusten arkkua, ja nykäisee mahdollisen ja mahdottoman käsitteet uusille raiteille. Elokuva leikittelee peribrittiläisellä kalseudella ja avaa tien rakkauden, ilon ja naiivin uskon täyttämään maailmaan.

Tarinan kiinnekohta on itsessään uskomaton, onhan kyse viljeltyjen lohien siirtämisestä keskelle Jemenin paahtuvaa aavikkoa. Evan McGregorin esittämä Alfred Jones -niminen ministeriön kalastusasiantuntija joutuu yllättäen keskelle outoja tapahtumia, kun hänet määrätään toteuttamaan jemeniläisen sheikin erikoinen päähänpisto.

Karismaattinen sheikki Muhammad (Amr Waked) pyrkii luomaan äärioptimistisella projektillaan yhteyksiä kansakuntien sekä ihmisen ja luonnon välille. Miehen visio herättää vastakaikua Britannian hallintoelimissä, ja projektista tuleekin pian osa maan poliittista PR-kampanjaa. Romanssin kipinöiltä ei voida välttyä, kun kyynisen Jonesin aisapariksi päätyy Emily Bluntin esittämä Harriet Chetwode-Talbot -niminen konsultti.

McGregor tulkitsee puisevan humoristisesti Aspergerin syndroomasta kärsivän kalastusasiantuntijan roolin. Hän herättää katsojan sympatian, mutta mies olisi voinut saada enemmänkin komediaa irti roolihahmonsa sosiaalisesta rajoittuneisuudesta. Arm Wakedin sheikki-hahmo tuo häivähdyksen Tuhannen ja yhden yön saduista, joissa viisaan sheikin ohjeiden kuunteleminen avaakin ovet aarteiden kammioon.

Elokuvan tarjoamat eväät ovat kuitenkin kullan ja timanttien sijaan henkistä inspiraatiota, joka lieneekin toivottua lääkettä länsimaiseen uskonpuutteeseen. Pieni suklaapuoti -elokuvan ohjaaja Lasse Hallströmin uutuusfilmaus toimii monilla tasoilla, ja siinä nähdään myös hienovaraista yhteiskunnallista kritiikkiä. Romanttisten juonenkäänteidensä suhteen elokuva on läpinäkyvä, vaikka siihen onkin yritetty asetella eräänlaista neliödraamaa.

Romanttisten draamakomedioiden joukossa Rakkaudesta, unelmista ja kaloista on piristävä tulokas. Elokuva ei naiiveista elementeistään huolimatta ole imelä, vaan tasapainottaa turhaa sokerisuutta brittiläisellä ilmeettömyydellä. Elokuva pystyy koukuttamaan katsojansa uskon, toivon ja rakkauden maailmaan, joka osoittaa kyynisen realismin lopullisen onttouden.

Lajityyppi: Komedia, draama, romantiikkaOhjaaja: Lasse HallströmPääosissa: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr WakedEnsi-ilta: 25.5.2012Kesto: 1 h 47 minIkäraja: K7

Pisteet 4/5