Tiesitkö tämän? Sinunkin vartalossasi elää jopa 10 000 bakteerilajia

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Jokaisella meillä on kehossamme lukuisia erilaisia bakteerilajikkeita, joista ei ole meille mitään haittaa. Muun muassa hyödyllisiä maitohappobakteereita käytetään myös maitotuotteissa. Nyt tutkijat ovat saaneet selville kehojemme bakteerilajien huiman määrän.

Public Library of Science -lehdessä julkaistujen tuloksien mukaan kehossamme elää yli 10.000 erilaista bakteerilajia. Amerikkalaistutkijoiden mukaan jokainen kehomme alue onkin bakteerien peitossa. Washingtonin yliopiston lääketieteen laitoksen suorittaman tutkimuksen mukaan täysin terveilläkin ihmisillä on tuhansia bakteerilajikkeita esimerkiksi nenässään, ihollaan ja mahassaan.

Monet mikrobit auttavat meitä pysymään terveinä, mutta tutkimustuloksien mukaan jokaisella on kehossaan ainakin vähän myös haitallisia pöpöjä. Silloin kun ihminen on terve, nämä bakteerit eivät saa aikaan sairastumista. Tilanne on kuitenkin eri silloin, kun kehossa on käynnissä muita tulehduksia.

– Ekosysteemeitämme voi ajatella samanlaisina kuin sademetsiä ja meriä, hyvin erilaisina ympäristöinä joissa on uskomattoman monipuolisia organismiyhdyskuntia, tutkija George Weinstock kertoo tutkimuksen löydöksistä.