Hämmentäviä kouluja maailmalla – oppilaatkin toimivat opettajina

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suomalainen koulujärjestelmä on rakennettu melko kiinteiden linjauksien varaan, ja sen toimivuudesta on kertonut useiden vuosien menestyksekkyys PISA-koululaistesteissä. Maailmalta löytyy kuitenkin hyvin monenlaisia ja hullunkurisia oppilaitoksia.

BuzzFeed-sivusto onkin koonnut listalleen lievästi sanottuna tavallisesta poikkeavia opinahjoja. Listalle on päätynyt muun muassa newyorkilainen The Blue School, jossa ei käytetä ollenkaan oppikirjoja. Alakoululaisten vahemmat ovatkin alkaneet vetämään lapsiaan pois koulusta, sillä opetussuunnitelmaan katsotaan lukeutuvan liikaa leikkimistä, eivätkä lapset opi lukemaan.

Oregonissa sijaitseva The Delphian School on myös löytänyt tiensä kyseenalaiselle listalle. Skientologian perustajan L. Ron Hubbardin oppeihin perustuva oppilaitos mainostaa itseään ”tosielämän Tylypahkana”. Opinahjo uskoo, että kaikki käyttämämme sanat ovat väärinymmärrettyjä. Siten koulu pyrkiikin käytännönläheisempään opetukseen, mihin kuuluu esimerkiksi käsiteltävien aiheiden muokkaaminen savesta.

Listan todellinen erikoisuus on ehkä kuitenkin newyorkilainen Brooklyn Free School. 5 – 12 -vuotiaille suunnatussa koulussa kaikki oppitunnit ovat vapaaehtoisia, ja niillä opettajina toimivat usein koulun oppilaat. Opinahjossa oppilaiden ei ole pakko tehdä mitään, mitä he eivät halua. Koulun oppilaiden kerrotaankin kärsivän tylsyydestä.

Mukana on myös School Of The Future -oppilaitos, jossa ei käytetä ollenkaan paperia. Microsoftin 63 miljoonalla dollarilla sponsoroima koulu luottaakin kaikessa teknologiaan. Listalle on päätynyt myös kalifornialainen Play Mountain Place, joka kutsuu itseään ”progressiiviseksi vaihtoehtoiseksi humanistiseksi leikkipohjaiseksi esi- ja alakouluksi”. Oppilaitoksessa lapsia ei painosteta mihinkään, oppitunnit pidetään pääasiassa ulkona ja opetussuunnitelmaan kuuluu eläinten silittäminen.