Näin maailmalla: Koirille lanseerattiin omat masennuslääkkeet

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Suomessa masennukseen sairastuneita on paljon, joten myös masennuslääkkeitä määrätään runsaasti. Nyt Britanniassa ollaan kuitenkin menemässä astetta pidemmälle masennuksen hoidossa, sillä maahan kaavaillaan masennuslääkkeitä jo koirillekin.

Daily Mail kertoo koirien kärsivän maassa yhä useammin käyttäytymishäiriöistä. Ongelmaa aiotaankin tulevaisuudessa ratkaista lääkehoidon avulla, sillä tämän vuoden loppuun mennessä Britanniaan yritetään lanseerata koirille suunnattuja masennuslääkkeitä. Fluoksetiinipohjainen lääke voisi uuden tutkimuksen mukaan auttaa jopa 80 prosenttia maan kahdeksasta miljoonasta koirasta.

Tutkijoiden mukaan psykologisista oireista, kuten ahdistuksesta ja pelkotiloista kärsivä koira esimerkiksi jahtaa jatkuvasti häntäänsä ja haukkuu ulko-ovella, vaikkei siellä olisikaan ketään. Tutkimuksen tulokset ovatkin aiheuttaneet keskustelua siitä, ylitulkitaanko nyt myös koirien käyttäytyminen jonkilaiseksi oireyhtymäksi. Muissakin lemmikeissä, kuten kissoissa, kaneissa ja papukaijoissa, on tutkijoiden mukaan alkanut näkymään oireita käyttäytymishäiriöistä.

Tutkijoiden mukaan koirilla on todettu jopa anoreksiaa, masennusta sekä itsetuhoista käyttäytymistä. Brittiläiseen eläinten käyttäytymistä tutkivaan järjestöön kuuluva eläinlääkäri Claire Corridan on sitä mieltä, että koirien lisääntyvät psykologiset ongelmat johtuvat osittain siitä, etteivät omistajat vietä koirien kanssa tarpeeksi aikaa. Corridanin mielestä lääkitseminen ei ole turvallinen tapa hoitaa käyttäytymisongelmia.

– Koirien ongelmien medikalisaatio vähentää hieman omistajien syyllisyyttä ja vastuuta. Voit sanoa, ettei koirasi ole huonokäytöksinen, hänellä on sairaus, Corridan perustelee lehdelle.