Tutkimus vahvisti: Tekonauru ei huijaa ketään

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Monelle on varmasti sattunut omalle kohdalleen tilanne, jolloin on aivan pakko hyödyntää tekonaurua. Vaivaannuttavassa sosiaalisessa tilanteessa tekonauru onkin usein kätevä, muttei läheskään aina uskottava ratkaisu.

Nyt tutkijat ovatkin vahvistaneet, että tekonauru ei huijaa oikeastaan ketään. Daily Mail kertoo University College Londonissa professorina työskentelevän Sophie Scottin tutkimuksesta, jonka tulokset eivät ehkä tule kovinkaan monelle yllätyksenä.

Scott sai selville vapaaehtoisten aivokäyriä tutkimalla, että ihmiset ovat erittäin hyviä huomaaman eron tekonaurun, eli niin sanotun sosiaalisen naurun, ja oikean naurun välillä. Sosiaalinen nauru on saanut nimensä juuri niistä vaivaannuttavista sosiaalisista tilanteista, joissa sitä usein käytetään.

Kokeeseen osallistuneista lähes jokainen pystyi tunnistamaan eron tekonaurun ja oikean naurun väliltä. Aito nauru aiheuttaa reaktion kuulijan ohimolohkossa, joka prosessoi kaikki kuulemamme äänet. Sosiaalinen nauru taas aktivoi aivoissamme samoja osioita kuin ongelmanratkaisu, sillä alamme miettimään, miksi ihminen nauraa tekonaurua. Scott kuitenkin uskoo, että vaikka tiedämme kuulevamme tekonaurua, emme ole siitä kovinkaan pahastuneita.

– He tietävät, ettei se ole aitoa, mutten usko että se aina haittaa. Arvostat tekonaurulla sitä mitä he tekevät ja luot positiivisia yhteyksiä, Sophie Scott selittää tekonaurun hyödyntämisestä lehdelle.