Saksan yöelämä ongelmissa – tekijänoikeusmaksut tuhoamassa klubit?

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Saksan pääkaupunki Berliini kuuluu kattavalla kulttuuritarjonnallaan Euroopan suosituimpiin matkakohteisiin. Monet vaeltavatkin kaupunkiin sen legendaarisen vilkkaan yöelämän takia. Nyt tilanne voi kuitenkin muuttua radikaalisti, sillä Berliinin klubeja uhkaavat ankarat lisämaksut.

AFP-uutistoimisto kertoo, kuinka Saksan musiikin tekijänoikeuksia valvova virasto GEMA on ilmoittanut nostavansa musiikin tekijänoikeusmaksuja kymmenellä prosentilla. GEMA tunnetaan yhtenä Euroopan agressiivisimmista tekijänoikeusvirastoista, ja uusi linjaus vahvistaakin tätä näkemystä. Kaikkia baareja ja klubeja koskevalla maksukorotuksella odotetaan olevan dramaattiset seuraukset varsinkin maan pääkaupungissa Berliinissä.

Maan hotelli- ja ravintolayhdistys arvioikin, että musiikin tekijänoikeusmaksujen nousun takia GEMA:n saamat maksut nousevat jopa 400 – 600 prosentilla. Monien klubien pelätäänkin joutuvan sulkemaan ovensa maksukorotusten takia. Visit Berlin -nimisen markkinointifirman johtaja Burkhand Kieker arvosteleekin GEMA:n päätöstä kovin sanoin. Kieker kuitenkin uskoo Berliinin selviävän tilanteesta.

– Tunnen Berliinin, se tulee palaamaan samanlaiseen aikaan kuin 1990-luvulla, jolloin meillä oli paljon laittomia klubeja ja GEMA:n virkailijat joutuvat juoksemaan ovelta ovelle päästäkseen kellariin selvittämään mitä musiikkia siellä soitetaan, Kieker vakuuttaa.

GEMA puolustelee musiikin tekijänoikeusmaksujen korotusta sillä, että rojaltit ovat elintärkeitä artistien, levy-yhtiöiden ja julkaisijoiden auttamiseksi. Berliinissä on lukuisia legendaarisia klubeja, kuten Berghain ja Watergate, joissa nähdään usein maailmanluokan tiskijukkia. Kaupungissa elettiin vuonna 1989 tapahtuneen Berliinin muurin kaatumisen jälkeen teknomusiikin ja laittomien juhlien kulta-aikoja.