Tiesitkö tämän legendaarisista kauhuelokuvista?

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Kauhuelokuvat jakavat ihmiset kahtia. Osa ei pysty katsomaan hyytävää jännitystä sisältäviä elokuvia edes sormien välistä, kun taas jotkut rakastavat synkkiä teoksia. Nyt Manolith-sivusto on julkaissut listan kauhuelokuviin liittyvistä asioista, jotka saattavat tulla yllätyksenä jopa uskollisimmillekin kauhugenre-faneille.

Kaikkien aikojen menestynein kauhuelokuva on Tappajahai, joka on tuottanut yli miljardi dollaria. Toiseksi menestynein on Manaaja-elokuva yli 913 miljoonan dollarin tuotoillaan. Will Smithin tähdittämä I Am Legend -elokuva vuodelta 2007 on maailman neljänneksi menestynein kauhuelokuva lähes 300 miljoonan dollarin tuotoillaan.

Rotten Tomatoes -verkkosivustolla parhaimmat arvostelut saanut hirmuelokuva on vuonna 1933 julkaistu King Kong. Toisena listauksessa nähdään Aliens-teos vuodelta 1986. Muita korkeimpia arvosteluja saaneita leffoja ovat muun muuassa Evil Dead, Repulsion ja The Bride of Frankestein.

Kauhuelokuvissa ääni on vaikuttava tekijä, sillä esimerkiksi hiljaisuuden rikkovat narahdukset ylläpitävät jännitettä. Teoksissa kuullaan yleensä muun muuassa kirkumista, apua-huutoja ja pelottavia ääniä. Sivuston mukaan yleisimpiä kauhuteoksissa kuultavia sanoja ovat kuollut, yö, veri, talo ja vampyyri.

Eniten kuolemia nähdään vuonna 2007 julkaistussa Grindhouse-elokuvassa, sillä verta vuodatetaan teoksessa 310 roolihahmon verran. Toisena listauksessa on Dawn Of The Dead -elokuva, jonka aikana nähdään 175 kuolemaa. Milla Jovovichin tähdittämässä Resident Evil -elokuvassa puolestaan kuolee 125 roolihahmoa.

Sivuston mukaan kauhuelokuvien aiheuttamiin sydänkohtauksiin menehtyy vuosittain enemmän ihmisiä kuin laskuvarjohyppy-onnettomuuksiin. Yllättävimpiin faktoihin lukeutuu myös Halloween-elokuvan heikko budjetti. Elokuvan näyttelijät joutuivat nimittäin käyttämään kuvauksissa omia vaatteitaan rahanpuutteen takia.

Psycho-elokuvan kuuluisaa suihkukohtausta kuvattiin viikon ajan. Kolmen minuutin pituiseen kohtaukseen käytettiin 77 eri kuvakulmaa. Kohtauksessa murhaajan käyttämä veitsi ei viillä kertaakaan suihkussa olevan naisen ihoa. Elokuva sai inspiraationsa amerikkalaisesta sarjamurhaajasta Ed Geinistä, joka muun muuassa silpoi uhrejaan ja valmisti heidän ruumiista ihopukuja.