The Prodigyn esikoisesta 20 vuotta – muistatko nämä klassikkohitit?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Konemusiikkia 1990-luvun alkupuolella mullistanut brittiyhtye The Prodigy viettää parhaillaan juhlaviikkoa, sillä yhtyeen ensimmäisen Experience -albumin julkaisusta tulee ensi viikolla kuluneeksi tasan 20 vuotta. XL Recordings julkaisi albumin Britanniassa 28. syyskuuta 1992.

Hieman ennen Experience-albumin julkaisua yhtyeen single Everybody In The Place teki Britanniassa listahistoriaa. Se oli albumin toinen singlelohkaisu, jota edelsi klassikoksi noussut Charly. Molemmat breakbeat-tyylisuuntaa edustaneet kappaleet jäivät Suomessa lähinnä ravejuhlien ja -klubien hiteiksi, kun nopeatempoisen konemusiikin ja The Prodigyn läpimurtoa saatiin odottaa vielä parin vuoden ajan. Edellä mainittujen hittien lisäksi Experiencen hittejä olivat Out of Space ja Wind It Up.

Liam Howlettin luotsaama The Prodigy julkaisi ensimmäisen What Evil Lurks -EP:nsä vuonna 1990. Vuonna 1991 julkaistu ensimmäinen varsinainen single Charly soi runsaasti myös Suomen ensimmäisissä rave-juhlissa Turussa, Oulussa ja Vaasassa vielä saman vuoden syksynä. Yhtyeen menestys alkoi siis myös Suomessa laittomista rave-juhlista.

Varsinaisen läpimurtonsa yhtye teki Experience-albumin toisella singlellä Everybody In The Place, joka nousi myös Brittien tanssilistan kakkossijalle heti ilmestyttyään. Tämän jälkeen yhtyeen hitit viihtyivät tanssilistoilla vuosien ajan. Vuonna 1997 julkaistu Fat Of The Land nousi listojen kärkeen molemmin puolin Atlanttia. The Prodigy on esiintynyt muutaman kerran myös Earthbound -nimellä vuonna 1993, jolloin he julkaisivat tuolla nimellä myös ensimmäisen white label-version kappaleesta One Love, joka julkaistiin sittemmin myös virallisesti The Prodigyn nimissä.