Potter-kirjailijan uusi kirja kertoo teiniseksistä ja huumeista – fanit tyrmistyivät

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Brittiläisen J.K. Rowlingin kirjoittamat Harry Potter -kirjat ovat nousseet maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Taikamaailmaan sijoittuvista teoksista on tehty muun muuassa miljardeja tuottaneita elokuvia ja suosittuja pelejä. Harry Potter -kirjasarja päättyi vuonna 2007 julkaistuun Kuoleman varjelukset -teokseen.

J.K. Rowling paljasti aikaisemmin seuraavan kirjansa eroavan kaikenikäisille sopivista Harry Potter -kirjoista melkoisesti. Nyt internetiin on päätynyt pomintoja hänen piakkoin ilmestyvästä The Casual Vancancy -romaanista, joissa paljastuu kirjan todellakin käsittelevän rankkoja aiheita kuten luokkataistelua, prostituutiota, heroiiniriippuvaisuutta ja teinien seksielämää. Romaania on myyty ennakkoon internetissä jo yli miljoona kappaletta.

Harry Potter -fanit saattavat olla pettyneitä Rowlingin hylättyä fantasiamaailman ja siirryttyä kertomaan tarinoita todellisesta maailmasta. Kirjailija uskoo kuitenkin olevansa vapaa kirjoittamaan myös aikuisemmista aiheista, vaikka lasten ja nuortenkirjailijan maineen taakka kulkee hänen mukanaan.

– En pidä itseäni kenenkään lapsenvahtina tai opettajana. Olen kirjailija, ja kirjoitan siitä mistä itse haluan, J.K. Rowling kertoo Daily Mail -lehdelle.

47-vuotiaan Rowlingin mukaan todellisen maailman ongelmista kertominen tarjoaa hänelle kaivattua vaihtelua kirjailijan vietettyä vuosikausia kirjoittaen fantasiamaailmasta. Rowling kertoo moraalin ja kuolevaisuuden teemojen olevan hänelle lähes pakkomielteitä ja käsittelevänsä niitä mielellään kirjoissaan.

J.K. Rowling keksi aikoinaan Harry Potter -idean junamatkan aikana, kun hän sai ruuhkaisessa junassa päähänsä ajatuksen pienestä velhopojasta. Brittikirjailija onkin sittemmin menestysteoksiensa myötä noussut yhdeksi maailman rikkaimmaksi naiseksi. Kirjoja on myyty yli 450 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty yli 70 kielelle.