Kohuväite: Tämä yleinen ruoka-aine onkin vaarallista?

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Tutkijat tekevät aika ajoin yllättäviä löytöjä tutkiessaan yleisesti käytettyjen ruoka-aineiden terveellisyyttä. Nyt on tapetille nostettu joka kodin ruoanlaitossa käytetty viljalaji, joka saattaakin sisältää myrkyllisiä ainesosia.

Cosmopolitan-lehdessä ilmestyneen artikkelin mukaan riisi sisältää nimittäin huolestuttavia määriä arsenikkia. Arsenikki on tuttu kemiallinen yhdiste, jota löytyy luonnosta. Sitä löytyy myös joistain ihmisten valmistamista tuotteista ja muun muassa tuholaismyrkyistä.

Tutkijat löysivät yllättävän korkeita määriä kyseistä yhdistettä tavallisesta ruokariisistä. Terveellisimpänä pidetty tumma riisi sisälsi yllättäen voimakkaimpia määriä kyseistä myrkkyä. Professori Jennifer Widerin mukaan tämä johtuu kyseisen viljan kasvuolosuhteista.

– Arsenikkia tulee kasveihin muun muassa veden ja ilman kautta. Riisi kasvaa vetisessä maassa, joten se imee helposti arsenikkia itseensä, kertoo Wider haastattelussa.

Professorin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että arsenikki voi muuttaa ihmiskehon solujen välistä kommunikaatiota. Pitkällä aikavälillä yhdisteelle altistuminen saattaa aiheuttaa useita sairauksia, kuten diabetesta ja syöpää. Vielä riisin syömistä ei kannata lopettaa, sillä Widerin mukaan sille ei ole vielä todisteita, että nimenomaan riisistä löytynyt arsenikki aiheuttaisi tauteja.

Mikäli kyseinen herkku maistuu ruoan lisukkeena, voi annosten arsenikkipitoisuuksia säädellä erilaisia jyviä vaihtelemalla. Myös muut viljalajit voivat tarjota hyvää vaihtelua ruokavalioon. Terveydestään kiinnostunut ruokailija voi esimerkiksi valmistaa kuskusta, kvinoan siemeniä, vehnän tai ohran jyviä.