Aloita liikuntaharrastus – näin löydät oman motivaatiotyyppisi

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Syksyiseen tunnelmaan kuuluu kliseisesti työ- ja opiskelukiireiden lisäksi uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen. Kimmoke urheiluun voi tulla hyvin erilaisista lähteistä. Trendi-lehti kertoi äskettäin, että oikean motivaatiotyypin löytyminen voi edesauttaa harrastuksen pysyvyyttä.

Ensimmäinen ihmistyyppi syttyy liikunnasta sen ulkonäköä parantavien ominaisuuksien vuoksi. Oman peilikuvan näkeminen saattaakin olla monelle erittäin iso kimmoke salitreeneihin tai juoksulenkille. Kiinteytyminen ja lihasten kasvattaminen vaatii kuitenkin liikkujalta paljon itsekuria ja säännöllistä harjoittelua.

Moni upeasta kropasta unelmoiva hankkii itselleen saliohjelman, jota noudattaa monta kertaa viikossa. Tämänkaltainen treenaaja vetäisee viimeiset toistot vaikka tuskan irvistys kasvoilla, kunhan harjoitteet tuottavat nähtävän tuloksen. Ulkonäön vuoksi kuntoileva saattaa huomata kiinteytyessään myös seksuaalisen itsetuntonsa nousevan.

Joillekin liikunnan tärkein motivaatio on sen selkeissä terveysvaikutuksissa. Tähän ihmistyyppiin kuuluvat saattavat esimerkiksi tuntea päätetyöskentelyn jälkeen tarvetta niska- ja hartialihasten harjoittamiseen. Aerobiset liikuntaharrastukset, kuten erilaiset jumpat, vetreyttävät lihaksia ja saavat kehon liikkeelle.

Lihaskunnostakin on hyötyä terveyden ylläpitämisessä, joten eräs sopiva laji voi olla kuntosalin ohella suosituksi noussut kahvakuulatreeni. Staattisen työn kangistamakin voi näin tuntea jälleen kehonsa voimakkaaksi ja elinvoimaiseksi.

Kolmas ihmistyyppi haluaa harrastaa liikuntaa henkisen hyvinvointinsa vuoksi. Hänelle saattavat sopia rauhallisemmat lajit, kuten jooga tai itämaisia lajeja yhdistelevä bodybalance. Fyysisen harjoitteen ohella kyseiset lajit kehittävät myös keskittymiskykyä ja auttavat rentoutumaan rankan työpäivän päätteeksi. Parhaimmassa tapauksessa lajien tiimellyksessä voi päästä tyyneen, meditatiiviseen tilaan.