Televisiokanava sensuroi homosuudelman – katsojat raivostuivat

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Brittiläinen televisiosarja Downton Abbey nousi suureen suosioon heti ensimmäisellä tuotantokaudellaan vuonna 2010. Suomen televisiossa YLE 1 -kanavalla pyörivä sarja on nyt joutunut kohun keskiöön Kreikassa, sillä maan televisioyhtiö NET sensuroi sarjassa olleen homosuudelman.

Kyseessä oli suosikkisarjan jakso, jonka alkuperäisessä versiossa nähdään suudelma kahden mieshahmon välillä. NET kuitenkin näytti kreikkalaisille version, jossa kyseistä suudelmaa ei nähty, uutistoimisto Reuters kertoo. Emmy ja Golden Globe -palkintoja voittaneen sarjan fanit eivät sulattaneet televisioyhtiön päätöstä mukisematta.

Heti jakson näyttämisen jälkeen valitusten vyöry alkoikin Twitterissä. Moni katsoja oli kokenut sensuroinnin erittäin homofobisena ja syrjivänä. NET puolusti päätöstään sanomalla, ettei homosuudelmaa nähty sarjan esittämisajankohdan takia. Jakso nähtiin televisiossa iltakymmenen jälkeen.

– Kahden miehen välistä rakkaussuhdetta ei sensuroitu. Suudelmaa ei näytetty ohjelman näyttämisajankohdan ja vastaavien vanhemmille suunnattujen varoitusten takia, kanavan edustaja Costas Spyropoulos kertoo Reutersille.

Valitusten takia jakso tullaan näyttämään alkuperäisessä muodossaan myöhempänä ajankohtana. Muun muassa osa Kreikan poliitikoista on kuitenkin jo tulkinnut sensuroinnin oikeiston poliittisena painostuksena.