Tutkimus vahvisti: Lähikuvalla odottamaton vaikutus kasvoihin

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Monet mediatutkijat uskovat, että lähikuvan tulo elokuviin vaikutti aikoinaan elokuvien suosioon. Lähikuvassa näyttelijöiden tunteet tulevat usein voimakkaasti esille, minkä vuoksi ihmiset kiintyvätkin helposti valkokankaan sankareihin ja kaunottariin.

Nyt uuden amerikkalaisen tutkimuksen mukaan lähikuva saattaa myös rumentaa kohdettaan. Kauniskin malli voi näyttää epämiellyttävältä, jos kuvaajan ja kuvattavan kohteen etäisyys sattuu olemaan väärä. Kalifornian teknologiainstituutin tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa nimittäin selvisi, että lähikuvassa ihmiset vaikuttivat epäluotettavilta, epäpäteviltä ja vähemmän viehättäviltä.

Tutkijat kokosivat 36 valokuvaa ihmisistä, ja tekivät niistä kaksi erilaista versiota, joista toinen oli lähikuva ja toinen näytti kasvot kauempaa. He näyttivät kuvia 18 ihmiselle ja keräsivät muistiin heidän saamiaan vaikutelmia. Tulokset yllättivät, sillä miltei poikkeuksetta ihmiset mielsivät lähikuvat negatiivisesti.

Tutkijat uskovat, että etäisyys muuntaa kasvojen geometriaa, minkä vuoksi niiden mittasuhteet saattavat muuttua. Heidän mukaansa tämä muutos on niin pieni, etteivät silmät sitä erota. Katsojan alitajunta vaikuttaa kuitenkin otoksesta tulevaan vaikutelmaan.

– Kun etäisyyden merkityksen ymmärtää, kuvia pystyy muokkaamaan ilmentämään luottamuksellisuutta. Tietyt kasvot voi saada vaikuttamaan luotettavammalta. Monet voivat olla kiinnostuneita tällaisesta manipulaatiosta, esimerkiksi henkilöt poliittisella areenalla, kertoo tutkija Pietro Perona Daily Mail -sivustolle.