Vaaleissa IT-skandaali: Internet Explorer kielletty äänestyspaikoilla!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen tulevissa kunnallisvaaleissa on törmätty vakavaan IT-ongelmaan. Vaalilautakuntien käyttämästä äänestäjän sähköisestä rekisteröintisovelluksesta on nimittäin löytynyt tekninen virhe, jonka johdosta Internet Explorer -selaimen käyttö on kielletty. Äänestyspaikoilla tulee ottaa käyttöön Firefox-selain.

Asian paljasti blogissaan Kaarinan keskustan äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtaja Elias Aarnio. Hän löysi järjestelmästä virheen, jonka johdosta Internet Explorer -selain ei kykene käsittelemään selaimen evästeitä oikein. Aarnio ilmoitti löytämästään ongelmasta oikeusministeriön vaalitukeen jo tammikuussa huomattuaan epäselvyyksiä presidentinvaalien yhteydessä suoritetussa testissä.

– Siitä huolimatta että käytimme rinnakkain sekä paperilistaa vanhaan malliin että uutta järjestelmää meillä jäi kahden äänen ero sähköisen listan ja uurnasta löytyneen annettujen äänien välille: uurnassa oli kaksi ääntä enemmän, Aarnio kirjoittaa.

Aarniolle ilmoitettiin, ettei vika voi toistua tuotantoympäristössä. Toisin kuitenkin kävi, ja toissapäivänä 23. lokakuuta ongelma vahvistui Kaarinassa suoritetuissa testeissä. Tänään myös oikeusministeriö vahvisti ongelman.

– Tänään vaalituki on lähettänyt kiireellisen sähköpostin, jonka ydinviesti on se, että sama ongelma on havaittu myös tuotantoympäristössä ja siksi Internet Explorer-selainta ei tule käyttää vaalipäivänä jos paperilistaa ei ole varmuusvarana vaan selain tulee korvata Mozilla Firefoxilla, Elias Aarnio kirjoittaa blogissaan.

Aarnio kertoi hetki sitten Staralle uskovansa, että järjestelmän testaamista ei ole suoritettu tarpeeksi perusteellisesti.