Taiteilijan groteskit työt järkyttävät – omaa verta kankaalle

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Monet taiteilijat väittävät pistävänsä töihinsä verta, hikeä ja kyyneliä, mutta eräs mies todella tarkoittaa tätä kirjaimellisesti. Vincent Castiglia -niminen taiteilija maalaa nimittäin taidetta omalla verellään.

Newyorkilaisen miehen uudessa Resurrection-näyttelyssä on hänen maalaamansa taidetta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Töitä yhdistää se tekijä, että ne on kaikki maalattu verellä. 30-vuotias taitelija kertoo kokeilleensa maalausta verellään, koska hän halusi löytää yhteyden työhönsä intiimeimmällä mahdollisella tasolla.

Ihmisveri sisältää rautaoksidia, joka on perinteisistä maalauksista löytyvä olennainen ainesosa. Sitä syntyy luonnossa ruostumisesta. Yleisö on reagoinut taiteilijan groteskeihin luomuksiin suurimmaksi osaksi positiivisesti, mutta Castiglia kertoo saaneensa myös ihmettelevää kritiikkiä.

Miehen töihin on kuvattu ihmisvartaloita abstrakteilla taustoilla. Taitelija kertoo suurimpien töidensä maalamisen vieneen aikaa kuukausia ennen lopputuloksen valmistumista. Verisiä töitä kaupitellaan näyttelyssä 950 – 26.000 dollarin hintaan, eli niiden hintahaarukka liikkuu 760 ja 20.000 euron välimaastossa.

– Neuvoisin ihmisiä tarkastelemaan töiden sisältöä, joka ylittää sen tekotavan. Ollakseen groteskia taiteesta täytyisi puuttua ainutlaatuinen ote, kommentoi Vincent Castiglia Reuters-uutistoimistolle.