Tutkimus paljasti: Poikien murrosikä alkaa jopa 6-vuotiaana

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Monet lapset kypsyvät nykyisin paljon nopeammin kuin esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten. Aikuistuminen ei ulotu pelkästään lasten pukeutumiseen ja kiinnostuksen kohteisiin, sillä uusimman tutkimuksen mukaan nuorten poikien murrosikä alkaa nykyään kahta vuotta aikaisemmin.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa kerättiin tietoja 4.000 pojan murrosiästä. Tutkimuksessa huomattiin, että poikien kypsyminen alkaa nykyään yhä nuorempana, joillain yksilöillä jopa kuusivuotiaana. Keskimäärin nuorukaisten puberteetti alkoi kymmenen vuoden ikäisenä.

Tummaihoisilla pojilla puberteetin keskimääräinen alkamisikä oli yhdeksän vuotta. Yhdysvaltojen lastenlääkärien akatemian mukaan samanlainen trendi on ollut huomattavissa muissakin maissa, myös Euroopassa. Lääkäreiden mukaan tarvitaan vielä lisää tutkimuksia, jotta voitaisiin varmistua siitä, että lasten puberteetti-ikä on todella siirtynyt vuosilla aikaisemmaksi.

Muutoksen syy on vielä epäselvä, mutta nuorten erikoislääkärin Neerav Desain mukaan vanhempien ja lääkäreiden on valmistauduttava siihen mahdollisuuteen, että lapset tarvitsevat tulevaisuudessa enemmän ohjausta aikaisemmin alkavan murrosikänsä takia.

Aiemmin lääkärit ovat yleisesti pitäneet murrosikää aikaisin alkaneena, jos kypsyyden merkkejä on ollut tytöillä 8-vuotiaana ja pojilla 9-vuotiaana. Asiantuntijat pitävät aikaista puberteettiä asiana, joka voi liittyä kilpirauhasen ongelmiin ja aivokasvaimiin. Tytöillä sen uskotaan kasvattavan rintasyöpäriskiä ja pojilla kivessyöpäriskiä, uutisoi Daily Mail -sivusto.