Pikkulapsen piratismijuttu: Näin Chisun levy-yhtiö vastaa!

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tänään suomalaisia kuohuttaneesta tapauksesta, jossa yhdeksänvuotias pikkutyttö oli ladannut tietokoneelleen torrent-tiedoston isänsä mukaan vahingossa. Tyttö oli etsinyt hakukoneella Chisun musiikkia tarkoituksenaan esikuunnella kappaleita ennen CD-levyn ostamista.

Myöhemmin perheen isä sai Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus -yhdistyksen edustajalta kirjeen, jossa häntä vaadittiin maksamaan 600 euroa korvauksia ja allekirjoittamaan asiasta vaitiolosopimus. Isä ei suostunut vaatimuksiin, jolloin TTVK teki rikosilmoituksen ja poliisi takavarikoi kotietsinnässä pikkutytön tietokoneen. Nyt Chisua edustavan Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Niko Nordström on kommentonut asiaa Staralle.

– Chisu ei ole ollut tietoinen asiasta ja on kohtuutonta, että hän joutuu tässä asiassa silmätikuksi. Tämä olisi voinut tapahtua kenen tahansa levy-yhtiön tai artistin äänitteelle, Niko Nordström toteaa.

Väite ”kenen tahansa” albumista on kuitenkin erikoinen, sillä Chisun valinta silmätikuksi oli todellisuudessa levy-yhtiön ja TTVK:n yhteinen tietoinen valinta. Tammikuussa nimittäin uutisoitiin laajasti, kuinka juuri Chisun albumiin kohdistettiin tämä tehoratsia.

– Tämä oli ensimmäinen tämäntyyppinen tehostettu valvonta, jossa etsittiin tietyn äänitteen jakelijoita BitTorrent-vertaisverkossa, TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoi 18. tammikuuta Ilta-Sanomille.

Monet suomalaiset ovat suivaantuneita siitä, että nyt kohteeksi on otettu pikkulapsi, kun samaan aikaan alan ammattilaiset jakavat verkossa kymmeniätuhansia kappaleita ansaiten toiminnallaan myös rahaa. Levy-yhtiön toimitusjohtaja kiistää epäilyt, joiden mukaan TTVK olisi julkaissut verkossa niin sanotun syöttitiedoston, jonka pikkutyttö olisi myöhemmin ladannut tietokoneelleen.

– TTVK ajaa keskitetysti muun muassa musiikintekijöiden, taiteilijoiden, levy-yhtiöiden ja kustantajien asiaa. Väite siitä, että TTVK ja levy-yhtiö olisivat virittäneet ansan on perätön. TTVK on havainnut, että tietyistä IP-osoitteista jaetaan laittomasti musiikkitiedostoja. Tämän jälkeen TTVK on pyytänyt tuomioistuimelta lupaa luovuttaa IP-soitteen haltijan tiedot. IP-osoitteesta ei käy ilmi esimerkiksi käyttäjän ikä, Niko Nordström jatkaa.

Mahdollisessa oikeudenkäynnissä tullee lopulta selviämään miten TTVK on saanut selville kyseiset IP-osoitteet, eli käytettiinkö syöttitiedostoa vai ei. Nordströmin mukaan tytön tapauksessa nähdyt keinot ovat kuitenkin tällä hetkellä ainoat, joilla TTVK kykenee kitkemään piratismia.

– Tämä menettely on tällä hetkellä ainut tapa puuttua laittomaan lataamiseen. Valtiovaltaa on pyydetty säätämään vaihtoehtoisia ja pehmeämpiä menettelytapoja, Nordström toteaa.