Lapsi latasi vahingossa Chisun musiikkia – poliisi vei tietokoneen, TTVK vaati 600 euroa ja vaitioloa

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen tekijänoikeustoiminta on saanut viime aikoina hämmentäviä piirteitä monilla eri osa-alueilla, kun Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry TTVK on haastanut oikeuteen esimerkiksi TVkaistan, Elisan ja Soneran verkkodigiboksien tarjoamisesta. TTVK ei ole kuitenkaan viranomainen, vaan yhdistys.

Parhaillaan verkossa kuohuttaa tapaus, jossa poliisi teki yhdeksänvuotiaan pikkutytön kotiin kotietsinnän ja takavarikoi tytön tietokoneen, koska tämä oli halunnut kuunnella Chisun kappaleita ennen CD-levyn ostamista. Tyttö googlasi Elisan laajakaista kautta Chisun kappaleita ja latasi isän mukaan vahingossa koneelle torrent-tiedoston, jota ei kuitenkaan voinut kuunnella. Pikkutytön lataamaa tiedostoa epäillään nyt tekijänoikeusjärjestön asettamaksi ansaksi, joka paljasti lataajan tiedot yhdistykselle, mutta joka ei sisältänyt lainkaan musiikkia.

Nyt yhdistys syyttää pikkutyttöä sekä laittomasta lataamisesta että kappaleen jakamisesta edelleen. Tytön perheeltä vaadittiin 600 euron korvauksia ja lisäksi myös vaitiolosopimuksen allekirjoittamista. Toisin sanoen TTVK halusi vaientaa perheen, jotta vanhemmat eivät olisi voineet kertoa kokemastaan julkisuudessa. Isä ei kuitenkaan suostunut vaatimuksiin. Nyt pikkutytön rikos on jo poliisitutkinnassa.

Tyttö jäi kiinni TTVK:n järjestämässä tehoiskussa, jossa käytettiin todennäköisesti niin sanottua syöttitiedostoa, jonka TTVK oli itse levittänyt torrent-palveluun. Aiemmin TTVK kertoi julkisuudessa tekevänsä rikosilmoituksen, jos yksikin tehoiskussa tunnistetuista lataajista kieltäytyy maksamasta yhdistyksen esittämää korvausvaatimusta. Asiasta kertoi julkisuudessa nyt tytön isä, joka tunnetaan musiikkipiireissä helsinkiläisenä ravintolapäällikkönä.

TTVK on yhdessä Gramexin ja Teoston kanssa aiheuttanut laajaa ihmetystä myös tiskijukkiin kohdistuneilla ratsioilla, joissa ammattilaisten työkaluja on takavarikoitu kyseenalaisin perustein jopa kesken illan. Staran saamien tietojen mukaan Teosto on nyt määrännyt ratsiat ainakin toistaiseksi keskeytettäväksi, koska DJ-alan tilanne on oikeudellisesti liian epäselvä. Asiaan yritetään parhaillaan neuvotella järkevää ratkaisua, mutta tiskijukkien mukaan neuvotteluissa ei ole yrityksistä huolimatta juuri edistytty. Nykyisin DJ joutuu maksamaan jokaisen soittamansa mp3-kappaleen seitsemän vuoden aikana jopa kahdeksan kertaa kokonaan uudelleen saadakseen soittaa sitä ravintolassa.