Tutkimus: Vanhempien kännykkäriippuvuus voi aiheuttaa lapsille vakavia ongelmia

Digi · Neea Jokinen

Mobiililaitteiden vallankumouksen myötä esimerkiksi perinteiset kirjelähetykset ovat vähentyneet huomattavasti. Internetiin pääsee käden käänteessä älypuhelimien avulla, ja lempisarjojaan voi katsoa television sijaan vaikkapa taulutietokoneella.

Uusi sukupolvi tottuu nopeasti ympäristöön, jossa vanhemmat räpläävät jatkuvasti älypuhelimiaan ja viettävät aikaa tietokoneella. Tohtori Aric Sigmanin mukaan vanhempien mobiililaite-riippuvuudella voi olla tuhoisat seuraukset. Sigmanin mielestä esimerkiksi kännyköitä ja iPad-laitteita pakkomielteisesti käyttävät vanhemmat syyllistyvät lasten laiminlyöntiin.

Älypuhelintaan jatkuvasti käyttävä vanhempi voi aiheuttaa lapselleen elinikäisen televisio- ja tietokone-riippuvuuden. Psykologin mukaan kasvava obsessio voi aiheuttaa nuorille esimerkiksi aivovaurioita. Tutkimukset osoittavat, että 12 – 15 -vuotiaat nuoret viettävät päivittäin yli kuusi tuntia mobiililaitteiden parissa kotioloissa.

Aric Sigman haluaa varoittaa vanhempia siitä, että televisiota ei pidä käyttää lastenvahdin sijaisena. Miehen tekemien tutkimusten mukaan jatkuva mobiililaitteiden käyttö voi aiheuttaa muun muassa lukuisia terveysongelmia kuten liikalihavuutta, korkeaa kolesterolia ja verenpainetta. Lisäksi se voi heikentää matematiikan taitoja ja aiheuttaa unihäiriöitä ja autismia, The Daily Mail -sivusto uutisoi.