Lääkärit yrittivät tappaa vanhuksen – omaiset pelastivat hengen

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on puhuttu julkisuudessa runsaasti vanhustenhoidon heikosta tilasta, ja esimerkiksi YLE testasi taannoin vankilan ja vanhainkodin erot. Selvityksen perusteella vankilassa oli merkittävästi paremmat oltavat. Nyt vanhustenhoidon tilasta kohistaan myös Britanniassa.

Otsikoihin on noussut saarivaltiossa tapaus, joka hakee karmeudessaan vertaistaan. 82-vuotias Patricia Greenwood joutui nimittäin kokemaan tilanteen, jossa lääkärit yrittivät surmata hänet jättämällä tahallaan ilman hoitoa. Omaiset huomasivat kuitenkin tilanteen ja pelastivat vanhuksen, joka on nyt hyvässä kunnossa ja suunnittelee maailmanympärimatkaa.

Blackpoolissa sijaitsevan sairaalan lääkärit kertoivat naisen omaisille, että tällä oli vain muutamia päiviä elinaikaa. Lääkärit olivat irrottaneet naisen ravintoletkuista ja siitäneet hänet kuolemaan Liverpool Care Pathway -saattokotiin. Omaiset eivät kuitenkaan antaneet periksi ja ryhtyivät muun muassa juottamaan vanhusta pillien avulla.

– Pidimme häntä taistelijana, emmekä antaneet periksi. Kysyin oliko hän janoinen ja hän nyökkäsi. Juotimme häntä pillillä yli tunnin ja silloin hän avasi silmänsä ja pystyi taas puhumaan. Hoitaja yritti kieltää meitä juottamasta häntä vedoten tukehtumisvaaraan, Terry Greenwood kertoi Daily Mail -lehdelle.

Pian nainen alkoi osoittaa selviä toipumisen merkkejä ja tila parantui dramaattisesti. Muutamassa tunnissa nainen söi ja joi itse ja pääsi muutaman päivän päästä palaamaan kotiinsa. Asiaa selvitellessään omaiset saivat selville, että sairaala sai vuodessa jopa 800.000 euroa provisiota kuolevista potilaista, joita se lähetti Liverpool Care Pathway -saattokotiin. Jokainen lääkärien kuolemaan tuomitsema potilas toi siis sairaalalle lisää rahaa.

Kyseisessä saattokodissa potilaat ovat olleet elossa sinne päästyään keskimäärin vain 29 tuntia ennen kuolemaansa. Nyt viranomaiset ovat käynnistäneet laajamittaiset tutkimukset siitä ovatko sairaalan ja saattokodin lääkärit edesauttaneet toiminnallaan vanhusten kuolemia.