Tutkijat: Universumissa on Maata asuttavampia planeettoja

Matkailu Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Viime vuosiin asti tiedemiehet ovat olleet vakuuttuneita siitä, että maa on ainoa asuttava planeetta universumissa, joka voi ylläpitää elämää. Nyt Ohion yliopiston tutkijat ovat kuitenkin tulleet toisiin aatoksiin.

Heidän mukaansa avaruudessa on auringon kaltaisia tähtiä, joilla on omia aurinkokuntia. Tutkijat pitävät mahdollisena sitä, että kyseisten aurinkokuntien planeetat voivat olla vieläkin asuttavampia kuin maa. Näillä planeetoilla voisi siis teoriassa olla myös elämää.

Geologit ja astronomit ovatkin lähteneet etsimään elämää avaruudesta radioaktiivisia alkuaineita tutkimalla. Torium ja uraani tekevät planeettojen sisuksistä lämpimän, mikä saa maankuoren liikkumaan. Tämä ilmiö edesauttaa veden säilymistä planeetan pinnalla.

Tuolloin planeetoilta löytyvät radioaktiiviset aineet voisivat joskus vihjata myös niiden asuttamiskelpoisuudesta. Daily Mail -sivuston mukaan tutkijat ovat tähän mennessä tutkineet kahdeksaa aurinkotähteä, ja niistä on löytynyt enemmän lämpöä tuottavia alkuaineita kuin meidän auringostamme.

Asuttavana planeettana on yleisesti pidetty planeettaa, joka ei ole liian lähellä eikä liian kaukana auringostaan. Sopivalla etäisyydellä oleva taivaankappale on asuttava elämälle suotuisan lämpötilansa takia.

– Jos paljastuu, että nämä planeetat ovat lämpimämpiä kuin aiemmin ajattelimme, voimme pitää yhä useampaa planeettaa elämälle sopivana, kertoi tutkija Cayman Unterborn haastattelussa.