Google haastaa iPhonen: Nyt tulee X Phone

Digi · Stara.fi

Googlen nykyisin omistama puhelinvalmistaja Motorola kehittää vakavasti otettavaa haastajaa Applen iPhonelle. Projekti kulkee talon sisällä nimellä X Phone. Asiasta kertoo Wall Street Journal laajassa raportissaan. Uutta puhelinta odotellaan markkinoille ensi vuoden aikana.

WSJ:n mukaan Motorola työskentelee tällä hetkellä kahdella rintamalla: toisaalta se tuottaa normaalisti uusia puhelimia myyntiin yhdysvaltalaisen Verizon Wireless -operaattorin kautta ja toisaalta kehittää uutta X-puhelintaan, jonka pitäisi erottua joukosta ja haastaa iPhone. Uutta puhelinta kuvaillaan “hienostuneeksi” ja “potentiaalisemmaksi iPhonen haastajaksi”.

Valitettavasti WSJ:n mukaan Google on ajautunut myös jonkin tason ongelmiin uuden tuotteen kehityksessä liittyen erityisesti sen valmistukseen sekä toimitusketjun hallintaan.

Motorolan toimitusjohtajana nykyisin toimiva entinen Google-johtaja Dennis Woodside ei suostunut kommentoimaan puhelinprojektia WSJ:lle, mutta totesi yhtiön “investoivan tiimiin ja teknologiaan, joka tekee jotain varsin erilaista kuin nykyiset lähestymistavat”. Woodsiden mukaan Motorolan taustalla ovat nyt Googlen resurssit, joiden avulla voidaan tehdä isoja juttuja.

Uuden X-puhelimen kehitysprojektia johtaa entinen Googlen tuotepäällikkö Lior Ron, WSJ kertoo. Uuteen puhelimeen kerrotaan haluttaneen “korkeimman luokan” kamera- ja kuvaohjelmistotoimintoja, kuten rikkaampia värejä ja panoraamakuvausta, mutta osan näistä todettiin syövän liikaa virtaa ja tai löytyvän jo uusista kilpailevista laitteista, kuten Applen iPhone 5:stä. Ongelmia syntyi myös, kun Motorola tutki taipuvien näyttöjen tai keraamikan käyttöä puhelimessa tehdäkseen siitä erottuvan markkinoiden muusta tarjonnasta.

Ongelmista huolimatta uuden puhelimen pitäisi olla tulossa ensi vuoden aikana. X-puhelimen perässä tulee WSJ:n tietojen mukaan “X tablet” -projekti, jonka osalta tavoite on luonnollisesti haastaa Applen iPad.

Vaikeuksia uudelle kunnianhimoiselle X-puhelinprojektille aiheuttavat myös suhteiden säilyttämien Android-valmistajiin. WSJ kertoo, että googlelaiset näkevät kuitenkin Morolan eräänlaisena vakuutuksena, joka tulee hyödylliseksi siinä tapauksessa, jos ylivoimaisesti suurin, 40 prosenttia kaikista laitteista toimittava Android-valmistaja Samsung päättäisi alkaa itse muokata Androidia täysin omanlaisekseen ja poistaisi siitä Googlen palvelut, kuten esimerkiksi Amazon on toiminut Kindle Fire -tablettiensa kanssa.

Google on toistaiseksi laittanut Motorolaa kuntoon muun muassa irtisanomalla porukkaa, myymällä kokoonpanotehtaat sekä kotien viihdelaiteliiketoiminnan. Motorolaa on muokattu aiempaa keskittyneemmäksi ja jatkossa tavoitteena on pienempi määrä uusia markkinoille tuotavia laitteita.

Googlen asema sekä käyttöjärjestelmän toimittajana muille valmistajille että puhelinvalmistajana Motorolan kautta on sille kiusallinen. Joka tapauksessa Googlen tähtäin vaikuttaisi olevan korkealla. WSJ:n lähteet kertovat, että Googlen perustaja ja toimitusjohtaja Larry Page on kehottanut Motorolan työntekijöitä “ajattelemaan suuresti” ja pyrkivän Samsungin kokoiseksi mobiililiiketoiminnassa. Lisäksi Pagen kerrotaan luvanneen merkittävän markkinointibudjetin Motorolalle. Uusiin Android-versioihin ei Motorolalle ole kuitenkaan toistaiseksi annettu ennakkopääsyä, vaan Android- ja Motorola-tiimit toimivat toisistaan erikseen.

Yhteistyössä Mobiili.fi